Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 20 maart 2023

Automobilisten kunnen elkaar straks via 'verklik-app' bij politie aangeven

Redactie Blckbx
2023 03 20 verklik app automobilsten
2:00

Vanaf mei kunnen Britse automobilisten elkaar onderweg via een app aangeven bij de politie voor verkeersovertredingen. ‘Als bestuurders geloven dat ze door anderen in de gaten worden gehouden, hopen we dat ze op de juiste manier zullen rijden’.

Met de gratis app – die vanaf mei beschikbaar is ­– kunnen automobilisten via de camera van hun mobiele telefoon onderweg overtredingen van medeweggebruikers registreren én direct aangeven bij de meldkamer van de politie. De software is in staat 21 verschillende overtredingen te herkennen, van door rood licht rijden tot geen richting aangeven of niet handsfree bellen. Naar verwachting zal een volgende versie van de app ook snelheidsovertredingen kunnen constateren.

De applicatie is een initiatief van Road Safety GB, de nationale verkeersorganisatie van Groot-Brittannië en de Britse politie. Volgens James Gibson, uitvoerend directeur van Road Safety GB, is de app bedoeld om de veiligheid op de weg te vergroten. "Als bestuurders geloven dat ze door anderen in de gaten worden gehouden, hopen we dat ze op de juiste manier zullen rijden,” motiveert hij de Orwelliaans aandoende ‘verklik-app’.

App ziet alles

Volgens de uitvoerend directeur is het gebruik van de app veilig én efficiënt. “De gebruiker hoeft alleen maar het startscherm aan te raken, om een overtreding op te nemen,” legt hij uit. De app registreert alles wat er op de weg gebeurt, maar slaat alleen de laatste dertig seconden op zodra de gebruiker op het scherm tikt. Met nog een tik op het scherm worden de beelden, en daarmee de vermeende overtreding, direct ter beoordeling naar het officiële videoportaal van de politie gestuurd, aldus Gibson.

Bij het ontwikkelen van de applicatie is door Road Safety GB nauwgezet samengewerkt met de Britse politie. Als gevolg daarvan bevat de app een aantal aanbevolen functies om ervoor te zorgen dat het videobewijs in de rechtszaal standhoudt.

Ook in Nederland?

In Groot-Brittannië is de app vanaf mei dit jaar gratis te downloaden en te gebruiken. Of ook in Nederland plannen zijn voor een app waarmee automobilisten elkaar bij de politie kunnen aangeven, is niet bekend.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cy

Een NSB app. Echt iets waar je op zit te wachten als je een maatschappij wilt waar mensen wat voor elkaar over hebben en sociaal naar elkaar toe zijn.

Tijdens de corona werden we al gestimuleerd om op elkaar te gaan letten en te klikken. En nu wordt dat pakket uitgebreid. Om de wereldbevolking volledig onder controle te krijgen heb je de burgers nodig om elkaar nauwlettend in de gaten te houden en aan te geven. Politie en militair apparaat is namelijk niet toereikend. Zo kunnen we allemaal politie agentje spelen. Gezellige boel!

Cookies op deze website