Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 20 april 2022

Beieren introduceert digitale deugmunt als verkapt sociaal kredietsysteem

Redactie Blckbx
2022 04 20 beieren social krediet
3:10

Niet alleen de Italiaanse stad Bologna maar ook de Duitse deelstaat Beieren blijkt dit jaar een sociaal kredietsysteem in te willen voeren. Brave burgers die zich ‘groen en duurzaam’ gedragen worden binnenkort beloond met ‘Ökotoken’, digitale duurzaamheidspenningen die ze kunnen omwisselen voor beloningen.

Met de Ökotoken (werktitel) wil Beieren ‘duurzaam gedrag in het dagelijks leven bevorderen door milieubewuste handelingen te belonen’. De penning moet een ‘signaalfunctie vervullen voor bedrijven en burgers’ en is daarmee in feite een educatieve maatregel. De verantwoordelijkheid voor het sociaal kredietsysteem ligt bij het Beierse Staatsministerie voor Digitale Zaken.

Deugmunt uitgesteld

De introductie van het systeem werd al in 2019 aangekondigd in het ‘klimaatbeschermingsoffensief’, een pakket maatregelen waarmee de Beierse regering de komende jaren allerlei groene doelen wil verwezenlijken. De pilot met de digitale deugmunt had eigenlijk al in 2021 moeten beginnen, maar werd vanwege de coronacrisis uitgesteld tot dit jaar. De beloningen voor milieuvriendelijk gedrag gaan namelijk vooral bestaan uit analoge activiteiten, zoals het bezoeken van culturele instellingen.

In september 2021 vroegen SPD-parlementsleden de regering van Beieren om haast te maken met het implementeren van het sociaal kredietsysteem. 'Door het op de lange baan schuiven van een zinvol instrument als de Ökotoken wordt een verkeerd signaal afgegeven aan burgers die blijk geven van voorbeeldig duurzaam gedrag, dat al lang met de Ökotoken erkend had kunnen worden'.

De parlementariërs deelden ook een sneer uit aan het verantwoordelijke Beierse Staatsministerie voor Digitale Zaken door te stellen, 'dat dit ministerie zijn naam eer aan moet doen en met digitale alternatieven dient te komen voor het belonen'.

Uit het schrijven blijkt dat er heel wat komt kijken bij het optuigen van het Ökotoken-systeem. Zo moet er een documentatiesysteem worden ontwikkeld met een evaluatiekader waarin gebruikers pluspunten in de vorm van duurzaamheidmunten kunnen verzamelen op basis van hun milieubewuste gedrag. Ook moet er een staatsbureau worden opgericht, een consortium voor de operationele zaken en moet er een financiële dienstverlener worden gevonden, bijvoorbeeld een staatsbank, voor de valorisatie en uitwisseling van partners. Verder moeten er netwerken van partners uit het bedrijfsleven en de overheidssector worden gecreëerd.

Sociaal kredietsysteem naar Chinees model

Wat voor sommigen kan klinken als een onschuldige gimmick voor groenen is in feite een eerste grote stap in de richting van een sociaal kredietsysteem naar Chinees model, schrijft Report24. "Zij die braaf en gehoorzaam zijn, zullen beloond worden. Hoe daarentegen in Duitsland met de ongehoorzamen wordt omgegaan, is sinds COVID-19 en de inentingscampagne overduidelijk geworden: Ofwel, het is slechts een kwestie van tijd voordat er een paradigmaverschuiving zal plaatsvinden van ‘ongehoorzame mensen krijgen geen beloning’ naar ‘ongehoorzame mensen worden actief gestraft’. Opvoedingssystemen zoals de Ökotoken zullen op den duur zeer gemakkelijk te combineren zijn met de ‘European digital ID’, het project van de Europese Commissie."

Wat overkomt als een onschuldige ‘digitale portemonnee’ met alle identiteitsdocumenten van de burger, kan zo gemakkelijk ontaarden in een surveillance- en controle-instrument waarmee het leven zuur wordt gemaakt van iedereen die niet genoeg pluspunten verzamelt – bijvoorbeeld door de bankrekening te blokkeren of het rijbewijs ongeldig te maken.

Smart Citizen Wallet

Gisteren werd bekend dat het Italiaanse Bologna deze herfst start met het allereerste sociale kredietsysteem op Europese bodem. De van oudsher linkse stad start een pilot waarbij burgers met goed gedrag deugpunten kunnen scoren, die ze kunnen inwisselen voor beloningen. Het systeem gaat de Smart Citizen Wallet heten.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website