Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 31 augustus 2022

Britten willen massaal stoppen met betalen energierekening

Redactie Blckbx
2022 08 31 Verzet VK energieprijzen
3:00

In het Verenigd Koninkrijk komen mensen in verzet tegen de torenhoge energieprijzen. Door de prijsstijgingen van soms wel honderden procenten nemen steeds meer mensen zich voor te stoppen met betalen.

Ten gevolge van de westerse sancties ‘om Poetin op de knieën te krijgen’ gaan de energieprijzen door het dak. En terwijl Rusland zijn olie, gas en kolen gewoon aan de rest van de wereld verkoopt, de roebel veel hoger staat dan voor de oorlog en de aandelen van Gazprom vandaag met 30 procent stegen, zien Europese burgers de komende maanden met zorgen tegemoet. De winter komt eraan, maar in het Verenigd Koninkrijk begint men op te staan.

Power to the People

In Glasgow, Schotland, vond afgelopen vrijdag een protestactie plaats van Power to the People, een organisatie die pleit voor het bevriezen van de energieprijzen. Uit protest tegen de prijsstijgingen staken actievoerders demonstratief hun energierekeningen in brand voor het kantoor van energieregulator Ofgem.

Volgens Sky News heeft Ofgem bevestigd dat het van plan is het prijsplafond voor huishoudelijke energie te verhogen van 2.278 naar 4.118 euro per jaar. Deze stijging van 80 procent zal naar verwachting miljoenen huishoudens in ernstige problemen brengen.

Don’t pay UK

Grootschaliger dan de rekeningverbranding in Glasgow is het initiatief Don’t Pay UK. Deze grassroots-beweging eist ‘eerlijke en betaalbare energieprijzen voor iedereen’. “Wij eisen een verlaging van de energierekeningen tot een betaalbaar niveau. Ons pressiemiddel is dat we een miljoen mensen bijeen zullen brengen die beloven niet te betalen als de regering op 1 oktober weer een enorme verhoging doorvoert,” zo stelt hun manifest.

Dus als de regering op 1 oktober de energieprijzen weer verhoogt en minimaal een miljoen deelnemers zich hebben aangemeld voor de actie, dan stoppen mensen massaal met het betalen van hun rekeningen. “Zelfs als een fractie van ons hun betalingen stopzetten, zal dat genoeg zijn om de energiebedrijven in ernstige problemen te brengen, en dat weten ze,” stelt de groep. Momenteel hebben 131 duizend mensen zich aangemeld.

Burgers en MKB de dupe

In het Verenigd Koninkrijk begint het steeds zichtbaarder te worden dat niet alleen burgers een barre winter wacht, maar dat ook het MKB de nek wordt omgedraaid. In onderstaande Twitter-draad wordt een groot aantal voorbeelden genoemd van kleine ondernemers die na astronomische prijsstijgingen geen andere keuze hebben dan te stoppen met hun bedrijf, waarna het grootkapitaal ongetwijfeld in het ontstane gat zal stappen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Jeroenv

Ze hebben het over hoge energieprijzen maar hebben wel een “Oekraïne” vlaggetje bij hun naam….

Bovendien is er helemaal geen energiecrisis, er is energie genoeg, het is een pure beleid crisis van overheden die dit bewust doen.

GTRene

Energie crisis is gecreëerd! en gesaboteerd en nul comma nul met Poetin te maken, het zijn hoofdzakelijk de sancties tegen en de gesaboteerde energie mogelijkheden door bv green agenda van de landen zelf die veelal meedoen met de BBB WEF UN zooi.

Kreeg vandaag ook mail van de energie, van 200 plus naar 600 plus! en sommige zijn al 800 plus! vele websites v energie geven niks meer aan! die enkele wat wel durft is hoog. Het is pure diefstal! DIEFSTAL veel zal eraan gaan en ja, die worden of slaaf of opgekocht BBB dit moet stoppen.

Cookies op deze website