Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 24 maart 2023

Chaos in Frankrijk: miljoenen de straat op tegen Macron, stadhuis Bordeaux in brand

Redactie Blckbx
2023 03 24 Frankrijk Cropped
3:00

Donderdag vond in Frankrijk het grootste protest tot nu toe plaats tegen de regering van president Emmanuel Macron. Een landelijke staking legde het land plat en in tal van steden werd vurig geprotesteerd.

Voor de negende keer sinds januari organiseerden de vakbonden donderdag landelijke demonstraties om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Voor het invoeren van de wet gebruikte Macron een omstreden grondwetsartikel om het parlement buitenspel te zetten. Inmiddels gaan de protesten allang niet meer alleen om de pensioenleeftijd, maar richten deze zich ook tot de kostbare oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie en de autoritaire neigingen van Macron.

Een landelijke staking legde een groot deel van het land plat en overal vonden demonstraties plaats. Volgens de vakbonden waren er in heel Frankrijk 3,5 miljoen mensen op de been. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er minimaal een miljoen mensen demonstreerden. Er werden ongeveer 12.000 politieagenten ingezet, waarvan 5.000 in Parijs. Le Monde meldt dat er 172 mensen zijn gearresteerd en dat er 149 agenten gewond zijn geraakt.

‘Vat benzine op het vuur’

De afgelopen week werd er ook al massaal gedemonstreerd. Macron stookte woensdag het vuurtje verder op door niet alleen vast te houden aan zijn pensioenplannen, maar zich ook laatdunkend uit te laten over de demonstranten. De president zei dat ‘de menigte geen legitimiteit heeft’ tegenover democratisch verkozen volksvertegenwoordigers. Hij vergeleek de protesten met de ‘bestorming’ van het Amerikaanse Capitool. De vakbonden noemen die vergelijking een ‘provocatie’ spreken van een ‘vat benzine die hij op het vuur gooit’.

Macron zei ook dat hij zich geen zorgen maakt om opiniepeilingen, omdat hij zich niet verkiesbaar stelt voor de volgende presidentsverkiezingen. Hij is bereid zijn populariteit op te offeren voor het algemeen belang. Dit veroorzaakte nog meer woede bij demonstranten.

De vakbonden maken gebruik van het momentum en hebben voor komend weekend lokale acties aangekondigd en dinsdag wordt er weer landelijk gestaakt en gedemonstreerd. Pikant is dat die dag de Britse koning Charles III een bezoek aan Frankrijk zou brengen, maar dat is uitgesteld in verband met de aangekondigde acties.

Stakingen

Door de massale stakingen raakte het openbaar vervoer ernstig verstoord en ook luchthavens werden getroffen. Op Parijs-Orly werd een derde van de vluchten geannuleerd, volgens Le Figaro. De krant meldt ook ook een blokkade van terminal 1 op luchthaven Charles de Gaulle. Door de onaangekondigde demonstratie is de toegang tot de terminal geblokkeerd voor automobilisten. Ook basisschoolleraren legden het werk neer en de stakingen bij de oliedepots en vuilnisophalers gingen door.

Bordeaux

In Bordeaux staken demonstranten het stadhuis in brand. Demonstranten juichten toen een deel van het gebouw in vlammen opging.

Parijs

De grootste demonstratie was in Parijs. De vakbonden telden daar 800.000 mensen, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken het hield op 119.000 mensen. Er vonden meerdere gewelddadige confrontaties plaats tussen demonstranten en de oproerpolitie. Volgens Le Monde zijn er in de hoofdstad 103 mensen gearresteerd en woedde er donderdagavond op 140 plaatsen brand.

Er gaan beelden rond waarop is te zien dat politieagenten met hun helm onder de arm meelopen met demonstranten.

Woensdag bezetten demonstranten in Parijs het Théâtre du Châtelet.

Niet alleen in de hoofdstad, maar in heel Frankrijk gingen mensen de straat op. In Lorent staken demonstranten een politiekantoor in brand. Er waren massale demonstraties in onder andere Brest, Marseille, Lyon, Nantes en Montpellier.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

wow, dat zijn idd vrij harde demonstraties, bijna ala vroeger met de greep en bijl en schoppen je recht als burger terug halen, de criminele SStaat hoort er voor het volk te zitten, niet voor de banken en of multinationals e.d.

Kun je nagaan, wij moeten al tot ons 67e werken. Ze hebben ons al lang murw.

Cookies op deze website