Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 maart 2022

'Democratische' Zelensky toont ware gezicht

Redactie Blckbx
2022 03 21 Heilige Zelensky Cropped
03:33

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky – in het Westen vaak gezien als toonbeeld van democratie – verbood zondag elf oppositiepartijen. In zijn streven naar controle over de ‘informatieve ruimte’ legde hij ook de vrije media verder aan banden.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky blijkt minder democratisch ingesteld dan vaak wordt aangenomen. Dit weekend verbood hij elf oppositiepartijen. Ook maakte hij voorlopig een einde aan onafhankelijke televisiezenders in Oekraïne.

Elf oppositiepartijen verboden

Zelensky liet zich van zijn meest democratische kant zien door maar liefst elf oppositiepartijen te verbieden, die hij ervan beschuldigt banden te hebben met Rusland. Hij kondigde deze maatregel zondag aan in een videoboodschap.

"De activiteiten van politici die gericht zijn op verdeeldheid of samenzwering zullen niet slagen, maar zullen een harde reactie krijgen," zo waarschuwde Zelensky. Hij voegde daaraan toe: “Daarom heeft de nationale veiligheids- en defensieraad besloten, gezien de grootschalige oorlog met Rusland en de politieke banden die een aantal politieke partijen met deze staat hebben, om alle activiteiten van een aantal politieke partijen op te schorten tijdens de staat van beleg."

Één van de elf partijen die zijn verboden is Oppositieplatform - Voor Leven. Deze partij behaalde in 2019 bij de verkiezingen 13 procent van de stemmen en won daarmee 43 zetels. Het is de grootste oppositiepartij van Oekraïne en staat bekend als pro-Russisch en sceptisch ten aanzien van de Europese Unie. Partijleider Viktor Medvedchuk werd vorig jaar al aangeklaagd voor verraad, waarvoor hij onder huisarrest werd geplaatst. Kort na de Russische inval ontsnapte hij echter. Het is onbekend waar hij momenteel verblijft.

Einde onafhankelijke TV

Naast het verbieden van oppositiepartijen heeft Zelensky de vrije media verder aan banden gelegd. In zijn strijd tegen ‘desinformatie’ tekende hij zondag een decreet dat alle nationale televisiezenders in één platform samenbrengt, onder de veelzeggende naam United News. Hiermee komt er voorlopig een einde aan onafhankelijke TV in Oekraïne. Zelensky motiveerde zijn besluit door te wijzen op het belang van een ‘verenigd informatiebeleid’ tijdens de staat van beleg.

Deze stap van Zelensky betekent een verdere inperking van mediavrijheid in Oekraïne. In februari verbood hij al de televisiezenders ZIK, NewsOne en 112 Ukraine, nadat hij hen ervan beschuldigde pro-Russisch te zijn. Hij trok hun uitzendlicenties in en bevroor hun tegoeden. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) veroordeelde dit scherp en noemde het ‘een buitengerechtelijk en politiek gemotiveerd verbod en een flagrante aanval op de persvrijheid, die dringend moet worden teruggedraaid’.

Het is duidelijk dat Zelensky belang hecht aan controle over wat mensen mogen zien, lezen en horen. Vorige week sprak hij al zijn dankbaarheid uit richting Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, voor hun ‘steun in de informatieve ruimte’. Het bedrijf censureert Russische media, maar staat toe dat gebruikers – binnen de context van de oorlog – oproepen tot geweld tegen Russen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Censuur Oekraïne Zelensky

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Oekraine wordt voorgesteld als model-democratie.

Voor onze bestuurders is dat ook zo, alleen heeft het niks met een democratie te maken.

Overigens heeft Tucker Carlson deze (verdergaande) staatsgreep door Voldemort ook uitgebreid voor het voetlcht gebracht (‘This should get you worried’-segment op YT, van maandag), waarin hij ook o.m, een ‘vrolijk filmje’ van de officiele, nationale zender Ukraine 24 liet zien waarop een dokter doodleuk vertelde dat in zijn ziekenhuis Russische patienten gecastreerd zouden worden (en het ziekenhuis niet levend zouden verlaten).

Naast het o.m. vertonen & dwingen tot verklaringen van krijgsgevangenen op Ukrainse tv is er dus ook een ‘gezond sfeertje’ op die spreekbuis van Voldemort

(DailyMail had overigens een ander, die ‘Fight for the New World Order’ feeks - die natuurlijk niet zelf naar de frontlinie is gegaan, they leave that all to the poor - stelde voor het vermoorden van Russen/Russisch sprekenden niet langer strafbaar te maken. Dat een Parlementslid dat zo maar zegt is bij de wilde spinnen af, maar nu er geen oppositie-partijen meer toegestaan zijn...)

Cookies op deze website