Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 15 maart 2022

Hoffelijke Zelensky bedankt helpende Zuckerberg voor steun in 'informatieve ruimte'

Redactie Blckbx
2022 03 15 Zelensky Zuck 2 Cropped
03:45

De Oekraïense president Zelensky heeft Meta-baas Mark Zuckerberg bedankt voor de steun die Facebook en Instagram leveren in de 'informatieve ruimte’. Deze dochterbedrijven van Meta censureren Russische media, staan gebruikers toe op te roepen tot geweld tegen Russen en faciliteren de verspreiding van nepnieuws dat Oekraïne goed uitkomt.

Zondag verklaarde Zelensky op Twitter: “Oorlog is niet alleen een militaire oppositie op Oekraïens grondgebied. Het is ook een felle strijd in de informatieve ruimte. Ik wil Meta en andere platforms bedanken die een actieve rol innemen waarmee ze de Oekraïners helpen en steunen.”

‘Kleine’ en ‘tijdelijke’ uitzonderingen

Eind februari kwam al naar buiten dat Facebook – dat juist regelmatig rechts-conservatieve geluiden censureert – een ‘kleine’ uitzondering zou maken voor lofprijzingen gericht aan het Azov-bataljon, dat bekendstaat om de neo-nazistische invloeden in hun ideologie: “Voorlopig maken we een kleine uitzondering voor lofprijzingen aan het Azov-regiment, alleen in de context van de verdediging van Oekraïne, of in hun rol als onderdeel van de Oekraïense Nationale Garde,” zei een woordvoerder van Meta destijds tegen Business Insider.

En vorige week bleek uit interne e-mails van Meta, die zijn ingezien door Reuters, dat het bedrijf ‘tijdelijk’ het hatespeach-beleid had gewijzigd om oproepen tot geweld tegen Russen toe te staan, zolang dit in de context van de oorlog gebeurt. Moskou antwoordde hierop door de toegang tot Facebook en Instagram in heel Rusland te blokkeren.

Hypocriet

Voor de troepen uitlopend deed Meta al op 28 februari Russia Today en Sputnik in de ban voor Europese gebruikers – twee dagen voordat de Europese Commissie deze Russische zenders verbood in de EU.

Ondertussen had Facebook er geen enkel probleem mee dat het Oekraïense leger oorlogsmisdaden aankondigde op het platform. Op 2 maart schreef het commando van Speciale Operaties op Facebook: “Vanaf nu zal er geen buitgemaakte Russische artillerie meer zijn. Geen genade, geen ‘doe alsjeblieft niet, ik geef me over’ zal daarmee wegkomen. Elke commandant, chauffeur, gids, of lader zal worden geslacht als een varken.” Beschaafd als het Oekraïense leger is, hebben zij het laatste deel van de post inmiddels aangepast.

Facebook faciliteerde ook de verspreiding van nepnieuws dat Oekraïne goed uitkwam, zoals het verhaal over de dertien Oekraïense grenswachten die Snake Island bewaakten. Nadat een Russisch oorlogsschip het eiland had genaderd en over de radio aan de grenswachten vroeg zich over te geven, antwoordden zij: “Zak door de stront,” waarna zij een heroïsche dood zouden zijn gestorven in de verdediging van hun land. Vervolgens beloofde Zelensky de ‘gedode’ grenswachten te onderscheiden met de titel Held van Oekraïne. Echter, de ‘gedode’ grenswachten bleken gewoon te leven en waren gevangen genomen door de Russen.

Op 2 maart beweerde Zelensky dat Rusland een joods Holocaust-monument had gebombardeerd. Dit verhaal werd driftig gedeeld op Facebook, maar bleek niet gebeurd te zijn. Dit geldt ook voor het verhaal dat Zelensky een dag later op Facebook verspreidde: Rusland zou de kerncentrale van Zaporizja hebben aangevallen, maar ook dit bleek onwaar.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.