Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 februari 2023

Duitse stad zet jarenlange huurders uit huis om plaats te maken voor vluchtelingen

Redactie Blckbx
2023 02 22 Duitse stad huurders Cropped
2:30

De woningbouwvereniging van de Duitse stad Lörrach zegt de huurcontracten op van veertig jarenlange huurders, omdat hun appartementen ‘bijzonder geschikt’ zijn om vluchtelingen in te huisvesten. Zij moeten gedwongen verhuizen.

Er is grote reuring ontstaan in de stad Lörrach in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De woningbouwvereniging liet veertig huurders per brief weten dat zij binnenkort verplicht hun huizen moeten verlaten, meldt Bild.

“Zoals u weet, heeft Duitsland een aanzienlijke toestroom gezien van vluchtelingen uit Oekraïne en andere regio's in de wereld. Ook de stad Lörrach en het district zijn verplicht om vluchtelingen op te vangen,” valt te lezen in de brief. Naast het bouwen van nieuwe huizen, worden ook bestaande woningen hiervoor ingezet. “Voor u betekent dit dat wij binnenkort de met u overeengekomen huur opzeggen,” was de harde boodschap voor de bewoners.

Vanwege de ‘bijzondere geschiktheid’ van de appartementen is besloten deze ter beschikking te stellen aan vluchtelingen. Maandag worden de huurders tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over het verdere verloop van hun gedwongen verhuizing. De bewoners is ‘passende woonruimte’ aangeboden en zij krijgen hulp met de verhuizing.

Oude gebouwen

Nadat de brief veelvuldig werd gedeeld op sociale media, gaf het stadsbestuur maandag een verklaring uit, waarin het de plannen bevestigt en toelicht: “De gebouwen aan de Wölblinstrasse bieden plaats aan ongeveer honderd personen. De huurders die er momenteel wonen, ongeveer veertig mensen, zijn de afgelopen dagen vooraf geïnformeerd door de woningbouwvereniging.”

Ook probeert het stadsbestuur de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat het gaat om oude gebouwen, die binnenkort toch gesloopt worden: “Het pand bestaat uit appartementen uit de jaren ‘50, die aan het einde van hun levenscyclus zijn en waarvan de sloop en vervangende nieuwbouw voor de komende jaren was gepland. De huurders krijgen onmiddellijk modernere en meer betaalbare woonmogelijkheden aangeboden, afhankelijk van hun persoonlijke situatie.”

‘Een zooitje’

Veel van de huurders wonen al decennialang in hun appartementen en willen helemaal niet verhuizen. Anderen wonen er pas net en voelen niets voor een gedwongen verhuizing. Tegenover Exxpress uitte een huurder zijn onvrede: “Het is een puinhoop. We hebben drie jaar op het appartement gewacht en zijn er pas vijf maanden geleden ingetrokken.” Ook het hoofd van de huurdersvereniging, Rolf Gaßmann, is verontwaardigd: “Huisvesting van vluchtelingen is geen reden voor opzegging. Een domme brief van de woningbouwvereniging.”

Dwang in Amsterdam

In Nederland presenteerde de gemeente Amsterdam onlangs een omstreden plan om de woningnood op te lossen. De gemeente wil onder meer ouders kunnen dwingen hun woning te verlaten zodra de kinderen uit huis zijn. “Het is waar dat we willen onderzoeken of we uiteindelijk een vorm van dwang kunnen toepassen. Bijvoorbeeld door in tijdelijke contracten een clausule daarover op te nemen,” zei GroenLinks-wethouder Zita Pels tegen het AD.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Dat is niets nieuws, deden ze tien jaar en langer geleden ook, ook bij koopwoningen: wie groot woont en ruimte heeft, wordt verplicht mensen op te nemen. Pas is er in Duitsland weer een inventarisatieronde geweest en werden mensen in het dorp die hier niet van op de hoogte waren, gewaarschuwd. Verhuur snel een kamer op papier, anders heb je straks een probleem. 10 jaar terug werd een buurman gedwongen zijn huis te delen, wilde hij niet: uit huis gezet en woont nu vlak bij ons. Duitsland heeft meer vreemde regels, zoals dwanghypotheek wanneer je huis afbetaald is, zodat je toch nog bijdraagt.

Cookies op deze website