Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 24 september 2022

EC-chef dreigt Italianen met sancties als ze zondag ‘verkeerd’ stemmen

Redactie Blckbx
2022 09 24 dreigement ursula italie
1:30

De ongekozen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dreigt Italië met maatregelen als ze het wagen zondag tijdens de verkiezingen niet correct te stemmen. ‘Als het in een moeilijke richting gaat, hebben we instrumenten, zoals in het geval van Polen en Hongarije.”

Zondag worden in Italië verkiezingen gehouden voor de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Net als onlangs in Zweden lijkt het blok aan de rechterzijde van het politieke spectrum op winst af te stevenen. In de peilingen staan deze partijen op meer dan vijftig procent van de stemmen. De kans is groot dat de immens populaire Giorgia Meloni, de leider van de rechtse, liberaal-conservatieve Fratelli d’Italia-partij, de volgende premier van Italië wordt.

Tekst gaat verder onder de tweet

Bij de media, de meeste Europese regeringen en de links-liberale machtshebbers in Brussel leidt het vooruitzicht van een rechtse, conservatieve regering in Italië tot grote onrust. Zeker omdat het land een kiesstelsel heeft waarbij 37 procent van de parlementsleden wordt gekozen door een meerderheid in kiesdistricten en de overige parlementsleden worden gekozen door een proportionele stemming op partijlijsten. Dat betekent dat de rechtse coalitie zelfs een twee derde grondwettelijke meerderheid zou kunnen krijgen.

Vandaar dat voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen het vrijdag nodig vond om de Italiaanse kiezers te bedreigen, om te proberen het stemgedrag van zondag te beïnvloeden. “We zullen de uitslag van de stemming in Italië zien. Als het in een moeilijke richting gaat, hebben we instrumenten, zoals in het geval van Polen en Hongarije."

Excuses of aftreden

Matteo Salvini, leider van de rechtse partij Lega in Italië, vindt dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie moet aftreden of excuses moet aanbieden voor de uitspraken die ze heeft gedaan over de Italiaanse parlementsverkiezingen van zondag. In een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera uitte Salvini zijn ongenoegen over de uitspraken van Von der Leyen. "Was dit bedreiging, chantage of institutionele intimidatie? De voorzitter moet haar excuses aanbieden of aftreden."

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Oliepiet

Geeft mensen alleen meer moet zich los te trekken van die NEP EU

ML

Deze Nazi zorgt ervoor dat Meloni meer stemmen gaat krijgen. Dit soort ridicule acties van de Nazi beweging kan ik alleen maar toejuichen omdat het averechts zal werken. Dank Ursula fascista. Nu Nederland nog.
Ik denk bij onze verkiezingen dat met name FvD en PVV zeer alert moeten zijn op stemfraude. In de VS, Australië en Frankrijk heeft dit al plaats gevonden en persoonlijk denk ik dat onze laatste verkiezingen ook gefraudeerd zijn. Kan het helaas niet bewijzen.
Met alle weerstand onder de bevolking mag je toch verwachten dat de boel een keer gaat exploderen.

Cookies op deze website