Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 14 september 2022

Rechts blok officieel winnaar verkiezingen Zweden

Redactie Blckbx
2022 09 14 voor zweden verkiezingsuitslag
2:30

De coalitie van rechtse partijen is officieel als winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezingen in Zweden. De socialistische premier Magdalena Andersson gaf zojuist haar nederlaag toe en maakte bekend dat zij donderdag zal aftreden.

De aankondiging van Andersson kwam op het moment dat de verkiezingsautoriteit van het land op het punt stond de resultaten bekend te maken van de volledige telling van de stemmen van de verkiezingen van zondag, waarin Andersson en een losse coalitie die haar steunde, werden verslagen door een oppositieblok onder leiding van de leider van de Gematigde Partij, Ulf Kristersson.

Er moest lang worden gewacht op de officiële uitslag, omdat het verschil tussen het rechter- en het linkerblok minimaal zou zijn.

Kristersson is besprekingen begonnen met drie partijen die zijn kandidatuur steunden, waaronder de Zweden Democraten, die bij de verkiezingen de tweede grootste politieke partij van het land werden na de sociaaldemocraten van Andersson.

Met de overwinning van het rechtse blok komt hoogstwaarschijnlijk een eind aan acht jaar socialistisch bewind in Zweden, waarin het land in het kielzog van Angela Merkels 'wir schaffen das'-politiek te maken kreeg met de toestroom van honderdduizenden vooral islamitische immigranten. Van een vredig en veilig land veranderde Zweden in een land met de hoogste criminaliteitscijfers van Europa. Zweden is onder de socialisten verworden van het land met het laagste aantal schietpartijen naar het land met het hoogste aantal schietpartijen in Europa. De afgelopen vijf jaar zijn er ook 42.936 verkrachtingen gemeld in Zweden.

Ook werd niet of nauwelijks ingezet op integratie. Eén van de gevolgen is dat er in en rondom grote Zweedse steden maar liefst 61 ‘no-go-zones’ zijn ontstaan, waar criminele bendes de dienst uitmaken en waar zelfs de politie bijna niet durft te komen.

Criminaliteit speerpunt voor kiezers

Voor het eerst stond criminaliteit in de aanloop naar de verkiezingen bovenaan de lijst van de belangrijkste zorgen van de kiezers. "Het wordt een uniek soort Zweedse verkiezing met een zeer ongewoon onderwerp bovenaan de agenda," vertelde Henrik Ekengren Oscarsson, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Göteborg, in juli aan de krant Dagens Nyheter. Van de ondervraagden zei 41 procent dat recht en orde de belangrijkste kwesties in de samenleving zijn, evenals de belangrijkste politieke kwesties.

Patrik Öhberg, politicoloog aan het SOM-instituut, stelde in juli: "Dit is de eerste verkiezingscampagne in de moderne tijd waar het zo hoog op de agenda staat dat alle partijen, of ze nu willen of niet, de kwestie moeten bespreken."

De Zweden Democraten zijn lange tijd de enige grote partij geweest die over de misdaadproblemen in Zweden heeft gesproken, terwijl de rest van de gevestigde orde en andere politieke partijen hen er alleen maar van beschuldigden ‘racistisch’ te zijn, omdat ze op deze problemen hebben gewezen.

Politieke aardverschuiving

De overwinning van het rechtse blok, en dan met name de Zweden Democraten die meer dan twintig procent van de stemmen haalden, betekent een enorme politieke aardverschuiving in het Scandinavische land, aangezien de partij een compleet andere koers wil varen met name op het gebied van immigratie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Oswald

Zweden was inmiddels verworden tot het putje van Europa, een plek die Nederland heeft overgenomen. Er is nog hoop zo blijkt.

DJ

En nu? hoe krijgt een nieuwe regering de enorme puinhoop van links weer in het gareel? Met alles wat daar mis is gegaan?Ik ben nog helemaal niet overtuigd dat het goed gaat komen. Het moeten sowieso mensen zijn met heel heel veel wijsheid en verstand. We gaan het zien.

Cookies op deze website