Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 17 maart 2023

Europees Parlement dendert zonder debat voort richting digitale ID

Redactie Blckbx
2023 03 17 Digitale ID Europa geen debat
2:30

Tot afgrijzen van diverse Nederlandse Europarlementariërs komt er geen plenair debat in het Europees Parlement over de plannen voor een Europese Digitale Identiteit (eID). ‘De Europese dictatuur dendert door.’

Om de onderhandelingen over het eID met de Europese Commissie en de lidstaten te starten, moest het Europees Parlement (EP) eerst een standpunt innemen, dat werd voorbereid door een commissie. Bij belangrijke of gevoelige onderwerpen volgt er meestal een plenair debat met een stemming, alvorens het standpunt wordt goedgekeurd. Het EP slaat deze stap over en begint zonder debat en stemming direct met de onderhandelingen.

Onder leiding van Rob Roos (JA21) probeerde de ECR-fractie alsnog een debat af te dwingen, maar een ruime meerderheid van het EP ziet daar geen reden voor. Donderdag stemden 418 Europarlementariërs voor het starten van de onderhandelingen. Er waren 103 tegenstemmen en 24 onthoudingen. Namens Nederland stemden alleen afgevaardigden van de SGP, JA21, de CU en FVD tegen een directe voortgang van de onderhandelingen.

‘Europese dicatuur’

“De Europese dictatuur dendert door. De Tweede Kamer heeft duidelijk gezegd dat Nederland dit niet wil, maar zelfs ons hoogste democratische orgaan wordt gewoon terzijde geschoven. Schandelijk is het,” twitterde het Haagse raadslid Ralf Sluijs.

“Veel mensen maken zich zorgen over hun privacy en data. Wie kan er nou tegen een gedegen democratisch proces zijn in alle openbaarheid?” vroeg Roos zich af tegenover De Telegraaf.

Bert-Jan Ruissen van de SGP vindt het ’absurd’ dat er geen ’fatsoenlijk debat’ komt. Ook hij is bezorgd over de privacy: “Gebruik lijkt nu vrijwillig, maar er is een risico dat je op veel plaatsen om je Europese DigiD wordt gevraagd, met gevaar dat je ergens niet meer binnenkomt of gebruik van kan maken.”

Daarnaast stoort Ruissen zich aan het passeren van de volksvertegenwoordiging. “Absurd dat het Europarlement niet eens wil debatteren over het EU-plan voor een Europese DigiD, maar het direct op een akkoordje wil gooien met de EU-landen. Ja, onder andere met de Nederlandse staatssecretaris die hiervoor het verzet van de Tweede Kamer negeert.”

Kabinet negeerde motie

In december negeerde staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) een breed aangenomen Kamermotie, die opriep om niet in te stemmen met de Raadsconclusie over de Europese digitale identiteit. Van Huffelen ondertekende dit document namens Nederland echter wel. Hiermee kwam de Europese Digitale Identiteit een forse stap dichterbij – tegen de wil van de Tweede Kamer.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Lang verhaal kort, het stopt pas als er mensen opstaan die ze stopt (voor altijd wel te verstaan) komt er meteen ruimte vrij voor echte mensen.

Weg met de inhumane criminele Insekten, je moet ze pletten, No Mercy.

Peace.

Ozitis

In NSW Australia de eID wordt uitgerold. De ad vertelt dat het is de " holy grail" voor consumers. We moeten ons passport and vaccine status niet meer tonen. Juist tap met uw mobile phone ...

Cookies op deze website