Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 14 maart 2022

Rusland blokkeert Instagram

Redactie Blckbx
2022 03 14 Instagram Cropped
01:58

Vanaf vandaag is de toegang tot Instagram in heel Rusland geblokkeerd. Deze stap volgt op de beslissing van Meta – het moederbedrijf van Instagram en Facebook – om ‘tijdelijk’ toe te staan dat gebruikers oproepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten.

Vrijdag kondigde de Russische mediatoezichthouder al aan dat vanaf zondag middernacht gebruikers van Instagram geen toegang meer zouden hebben tot het sociale mediaplatform. Hen werd aangeraden om hun foto’s en video’s van Instagram te verwijderen en over te stappen op Russische sociale mediaplatforms. Vandaag meldt het Russische persbureau Tass dat de blokkade in werking is getreden.

Informatieoorlog

Deze stap van de Russische autoriteiten markeert een verdere escalatie in de informatieoorlog tussen Rusland en Amerikaanse sociale mediaplatforms. Eind februari haalde Meta al een netwerk van accounts uit de lucht dat desinformatie zou verspreiden. In dezelfde periode blokkeerde het de toegang tot Russia Today en Sputnik in de EU – nog voordat de EU op 2 maart deze zenders compleet in de ban deed –, waarop Rusland reageerde door de toegang tot Facebook en Twitter te blokkeren.

Vrijdag werd bekend dat Meta-dochterbedrijven Facebook en Instagram ‘tijdelijk’ het hatespeach-beleid hadden gewijzigd om oproepen tot geweld tegen Russen toe te staan, zolang dit in de context van de oorlog gebeurt. Doodswensen richting de Russische president Vladimir Poetin en de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko kunnen nu ook door de beugel. Volgens Rusland zet Meta hiermee aan tot etnische haat en dit geldt volgens de Russische wet als extremisme. Het land is daarom een strafzaak begonnen tegen Meta en wil het bedrijf aanmerken als een ‘extremistische organisatie’.

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Lees meer over: Informatie Instagram Meta Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website