Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 10 oktober 2022

Ook Britse stad gaat gedrag burgers sturen met sociaal kredietsysteem

Redactie Blckbx
2022 10 10 sociaal krediet betterpoints
3:50

De stad Sunderland gaat de bewegingen van burgers via een app nauwgezet volgen. Als mensen CO2-arm reizen, krijgen ze een beloning. Volgens critici is het de opmaat naar een onvervalst sociaal kredietsysteem. ‘Eerst de wortel, dan de stok’.

Inwoners van Sunderland kunnen sinds kort deelnemen aan BetterPoints. Net als bij het sociaal kredietsysteem Smart Citizen Wallet in Rome en Bologna draait het bij BetterPoints om het veranderen van gedrag door mensen te belonen. Burgers die de auto laten staan en gaan lopen of fietsen, verdienen daarmee BetterPoints, digitale tokens die ze kunnen inwisselen voor leuke cadeaus of waarmee ze een donatie kunnen doen aan een goed doel. Deelnemende bedrijven waar de punten kunnen worden ingewisseld zijn onder andere Ikea, Amazon, Deliveroo en Tesco.

Om deel te nemen, kunnen mensen heel eenvoudig een app downloaden vanuit de App Store van Apple of Google Play, zo valt te lezen op de moderne, vlotte website van BetterPoints-Sunderland. De app volgt precies hoe iemand zich voortbeweegt, en kan aan de hand van gps heel nauwkeurig zien of je op een voetpad loopt, in een auto door de stad rijdt of aan het fietsen bent.

De boodschap klinkt goed. “Feel great about making Sunderland better for everyone?” – Je goed voelen door Sunderland voor iedereen beter te maken? Wie wil dat nou niet, zeker als je er beloningen mee kunt verdienen.

Volgens Claire Rowntree, gemeenteraadslid van Sunderland en portefeuillehouder voor milieu en vervoer is het doel om de CO2-uitstoot van Sunderland te verminderen, 'omdat we streven naar een CO2-neutrale stad in 2040’.

Eerst de wortel...

Maar wat als belonen niet volstaat om het doel te bereiken? Wat als de initiatiefnemers besluiten om de spelregels te veranderen? Het is niet ondenkbaar dat er dan, net als in China gebeurt, zal worden overgegaan op het uitdelen van straf. Dan kan het zomaar zijn dat iemand die eens een keer wel de auto pakt ineens ‘kredietpunten’ verliest. Of als je meer vlees hebt gekocht dan is toegestaan. Of als je de laatste vaccinaties niet hebt ontvangen.

“Dus hier is het weer. De gemeente rolt een sociale kredietscore uit voor reizen, waarbij al je bewegingen worden geregistreerd op een app en degenen die 'goede' burgers zijn worden beloond met geld. Eerst de wortel en dan de stok,” zegt de Britse Twitter-persoonlijkheid Bernie Spofforth.

“Dit is krankzinnig,” zegt Peter Imanuelsen op zijn Twitter-account PeterSweden: “In Groot-Brittannië hebben ze een app gelanceerd die je bewegingen volgt om je ‘duurzaam vervoer' te laten gebruiken. Je krijgt PUNTEN voor het gebruik van het openbaar vervoer en fietsen. Dit klinkt als een sociale kredietscore. Weet je nog dat dit een gekke samenzweringstheorie werd genoemd?”

Grote plannen

De initiatiefnemers achter BetterPoints hebben ondertussen grote plannen met het concept, blijkt op de website van BetterPoints limited. Het is bedacht als een concept dat ook door andere steden of instituten moet gaan worden gebruikt. Iets naar beneden op de homepage staat het kopje ‘Oplossingen ontworpen voor jouw sector’. Een van de buttons waar je op kan klikken is Towns & Cities – dorpen en steden. Onder deze button staan nog geen resultaten. Onder de knop University and HE – universiteit en hogescholen, zijn die er al wel. De universiteit van Sheffield en de universiteit van Cardiff hebben allebei voor BetterPoints een casestudy uitgevoerd om gedragsverandering te testen op studenten en personeel.

“Wij maken groen en gezond gedrag onweerstaanbaar,” belooft het bedrijf, dat een logo heeft dat veel overeenkomst vertoont met het logo van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. “BetterPoints combineert technologie en data om gedragsverandering voor gezondheid & welzijn, transport & mobiliteit en klimaatverandering te motiveren en te meten.”

Hieronder een overzicht met de organisaties waarmee BetterPoints limited op dit moment al samenwerkt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Oswald

Stukje bij beetje wordt ons de great reset door de strot geduwd. Nauwelijks iemand die het door heeft, laat staan dat mensen zich daadwerkelijk verzetten. Totdat het te laat is.

Kees_Prinsen

Dan ben je zogenaamd ‘co2 bewust’ bezig en je verdiende punten lever je o.a. in bij Amazon. Toch jammer dat de mens zich op deze manier laat inpakken en voor ze het weten zitten ze gevangen.

Cookies op deze website