Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 08 april 2022

Peiling: Le Pen zou Macron verslaan in tweede ronde verkiezingen

Redactie Blckbx
2022 04 08 Le Pen Macron peiling Cropped
04:00

Marine Le Pen zou de zittende Franse president Emmanuel Macron nipt verslaan in een tweede ronde van de presidentsverkiezingen, blijkt uit de laatste peiling van Atlas Politico.

Atlas Politico is een Braziliaanse peiler die de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 het meest nauwkeurig wist te voorspellen. Volgens de laatste peiling van Atlas Politico zou Le Pen 50,5 procent en Macron 49,5 procent van de stemmen halen in een tweede ronde.

Twee rondes

De Franse presidentsverkiezingen vinden vaak plaats in twee rondes. Als geen van de kandidaten bij de eerste stembusgang meer dan 50 procent van de stemmen haalt, nemen de twee kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar op in een beslissende tweede ronde.

In de meeste peilingen voor de eerste ronde staat de sociaal-liberaal Macron nu op 27 procent en de nationalistische Le Pen op 23 procent. De socialistische kandidaat Jean-Luc Mélenchon staat derde met 18 procent en de conservatieve Éric Zemmour volgt op plek vier met 9 procent.

In 2017 wist Macron nog overtuigend te winnen van Le Pen in de tweede ronde. Hij haalde toen 66 procent van de stemmen, bijna twee keer zoveel als zijn rivaal.

Campagne voeren helpt

Le Pen is de laatste maand aan een sterke opmars bezig. Op 12 maart voorspelden de peilingen nog 30 procent voor Macron en maar 18 procent voor Le Pen in de eerste ronde. In tegenstelling tot Macron heeft Le Pen echter actief campagne gevoerd. Door het hele land sprak zij met burgers over problemen die nu voor hen spelen, zoals de dalende koopkracht en de stijgende energieprijzen.

Macron daarentegen leek vooral in beslag genomen door de oorlog in Oekraïne. Aanvankelijk leek het erop alsof de crisis hem juist extra wind in de zeilen zou geven. Tussen zijn concurrenten sprong hij eruit als de enige die in staat zou zijn om het land door een internationale crisis te loodsen. Maar terwijl hij druk bezig was te overleggen met de Russische president Poetin en andere wereldleiders, leek hij het Franse electoraat te vergeten. Bij een verkiezingsdebat op de nationale televisie liet hij eerder deze week verstek gaan, omdat het ‘niet in zijn schema’ paste.

Le Pen beschuldigde Macon ervan geen campagne te voeren: “Ik voerde mijn campagne op een serieuze manier. Ik ben nu meer dan zes maanden in het veld en heb alle onderwerpen ter sprake gebracht die de Fransen bezighouden. Anderen voerden geen campagne. Het is een keuze,” zei Le Pen dinsdag in een radio-interview.

Massa-immigratie

Ook lijkt Macron aan populariteit te hebben ingeboet door onlangs te zeggen dat Frankrijk ‘niet overspoeld wordt’ door massa-immigratie. Op 24 maart waarschuwde Pierre Brochand, voormalig directeur van de Franse buitenlandse inlichtingendienst, nog dat Frankrijk en Europa moeten stoppen met de massa-immigratie, omdat ‘alle multiculturele samenlevingen gedoemd zijn om uit elkaar te vallen’: “In een dergelijke situatie kan het gebeuren dat de minderheden gewelddadige winnaars zijn en meerderheden zachte verliezers.” De conservatieve presidentskandidaat Zemmour beloofde onlangs een ministerie voor Remigratie, mocht hij president worden. De nationalistische Le Pen staat al langer bekend om haar afkeurende houding ten aanzien van massa-immigratie.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Een WEF loopjongen zoals Macron die de verkiezingen gaat verliezen?
Gaat niet gebeuren.

Kurt

Kijkend naar Biden en Zelensky kan Macron het beste in een (bunker)kelder vertieven tijdens verkiezngen, diet blijkbaar wonderen voor je populariteits-cijfers (Zelensky had in Januari 2022 nog maar 17% positieve rating in Oekraine, van zijn vredes- en anticorruptie verkiezingsbeloften had hij niets waar gemaakt)

Cookies op deze website