Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 31 augustus 2022

Rechtse Zweden Democraten aan de leiding in aanloop naar verkiezingen

Redactie Blckbx
2022 08 31 verkiezingen zweden
3:40

Vlak voor de verkiezingen zijn de rechtse Zweden Democraten ineens de grootste partij in de peilingen in Zweden. De inwoners lijken af te willen van het acht jaar durende socialistische bewind, waaronder het land werd getransformeerd van een vredige welvaartsstaat in een door criminaliteit geteisterd immigratieland.

De verrassing was groot in Zweden toen het toonaangevende Sentio dinsdag de laatste peilingen bekend maakte. Amper twee weken voor de verkiezingen bleken ineens de rechtse Zweden Democraten met 24,4 procent van de stemmen aan de leiding te gaan als grootste partij van het land, een stijging van maar liefst 6 procent ten opzichte van de vorige peiling.

De Sociaal Democratische partij, die al acht jaar aan de macht is, scoorde met 24,1 procent van de stemmen een historisch slecht resultaat. Voor de sociaaldemocraten komt de lage score op een zeer ongunstig moment, aangezien er op 11 september verkiezingen zijn in Zweden. Mochten de Zweden Democraten dan als grootste uit de bus rollen, dan betekent dat een enorme politieke aardverschuiving in het Scandinavische land, aangezien de partij een compleet andere koers wil varen met name op het gebied van immigratie.

Socialisten verantwoordelijk

De regerende Sociaal Democratische partij ligt in Zweden al langer onder vuur omdat veel inwoners de partij verantwoordelijk houden voor de explosief toegenomen criminaliteit en massale toestroom van met name moslimimmigranten. Onder het bewind van de sociaaldemocraten heeft Zweden honderdduizenden immigranten uit islamitische landen opgenomen, waarbij niet of nauwelijks is ingezet op integratie.

Eén van de gevolgen is dat er in en rondom grote Zweedse steden maar liefst 61 ‘no-go-zones’ zijn ontstaan, waar criminele bendes de dienst uitmaken en waar zelfs de politie bijna niet durft te komen. Zweden is onder de socialisten verworden van het land met het laagste aantal schietpartijen naar het land met het hoogste aantal schietpartijen in Europa. De afgelopen vijf jaar zijn er ook 42.936 verkrachtingen gemeld in Zweden.

Zweden is de laatste jaren wekelijks, soms meerdere keren per week, het slachtoffer geweest van aanslagen met bommen, handgranaten of andere explosieven. In totaal waren er de afgelopen vijf jaar maar liefst 997 bomaanslagen in het land. De meeste van deze misdrijven werden gepleegd door criminele immigranten, vaak jongeren met een islamitische achtergrond.

Wat de sociaaldemocraten in de peiling van Sentio zeker geen goed heeft gedaan, is dat het geweld door moslimimmigranten de afgelopen weken flink is opgelaaid. Zo raakte er een paar dagen geleden een persoon gewond bij een bomaanslag in de stad Helsingborg en was er een paar dagen eerder een aanslag met een explosief op een flat in dezelfde stad.

Op 19 augustus werd een man gedood en een vrouw met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gestuurd na een schietincident in Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden. De aanval vond plaats in Emporia, een groot winkelcentrum. Volgens de politie had de vermoorde man banden met een criminele bende. De gewonde vrouw blijkt echter een onschuldige omstander te zijn geweest. De dader loste vele schoten op een drukke middag in een van de grootste winkelcentra van het land. Hij had gemakkelijk vele andere mensen kunnen verwonden of doden, zelfs onopzettelijk.

Wat ook nog vers in het geheugen ligt bij de meeste kiezers zijn de gewelddadige rellen en aanvallen van moslims op de politie in verschillende steden, toen de anti-islam activist Rasmus Paludan probeerde kopieën van de Koran te verbranden afgelopen april.

"In deze peiling denk ik dat de extreme criminaliteit de uitslag heeft beïnvloed," aldus Arve Östgaard van Sentio.

Criminaliteit bovenaan

Voor het eerst staat criminaliteit bovenaan de lijst van de belangrijkste zorgen van de kiezers in de aanloop naar de verkiezingen. "Het wordt een uniek soort Zweedse verkiezing met een zeer ongewoon onderwerp bovenaan de agenda," vertelde Henrik Ekengren Oscarsson, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Göteborg, aan de krant Dagens Nyheter. Van de ondervraagden zei 41 procent dat recht en orde de belangrijkste kwesties in de samenleving zijn, evenals de belangrijkste politieke kwesties.

Patrik Öhberg, politicoloog aan het SOM-instituut, stelde in juli: "Dit is de eerste verkiezingscampagne in de moderne tijd waar het zo hoog op de agenda staat dat alle partijen, of ze nu willen of niet, de kwestie moeten bespreken." Dit zou gunstig kunnen uitpakken voor de Middenpartij, de Christen-democraten of de Zweden Democraten. Aan de andere kant van het politieke spectrum zou het nadelig kunnen zijn voor de Linkse Partij, de Groenen en de regerende sociaaldemocraten.

De Zweden Democraten zijn lange tijd de enige grote partij geweest die over de misdaadproblemen in Zweden heeft gesproken, terwijl de rest van de gevestigde orde en andere politieke partijen hen er alleen maar van beschuldigden ‘racistisch’ te zijn, omdat ze op deze problemen hebben gewezen.

De Zweden Democraten beschrijven zichzelf als een 'sociaal-conservatieve partij met een nationalistische visie die streeft naar een hoog niveau van veiligheid en saamhorigheid in de Zweedse samenleving'.

Maar er zijn natuurlijk meer factoren van invloed op de peilingen dan alleen de criminaliteit. Zaken als inflatie en de energiecrisis zullen waarschijnlijk negatief zijn geweest voor de sociaaldemocraten. Nog maar een paar dagen geleden bereikte de elektriciteitsprijs in Zweden een piek van rond de 0,9 euro per kwh. De mensen kunnen zich dat niet veroorloven.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ja, maja ze doen een Trumpje of D66je en hey, toch anders dan wat je zou verwachten en die wat de lakens uitdelen blijven gewoon zitten, ja er wordt wat geschoven in het democratische verdeel en heers systeem zodat het wat lijkt, echter de uitkomst zal ongeveer hetzelfde blijven! verdeel en heers, wat invloedrijke'n die verschuiven wat poppetjes en zie, ja dat lijkt anders, met de nadruk op LIJKT en wellicht LIJK...

ML

Mooi, hoop dat ze winnen en de klerebende aanpakken,nu Nederland nog.

Cookies op deze website