Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 11 maart 2022

Rusland start strafzaak tegen ‘extremistische organisatie’ Meta

Redactie Blckbx
2022 03 11 rusland strafzaak meta
2:15

Rusland is vrijdag een strafzaak begonnen tegen Facebook's moederbedrijf Meta Platforms. Het land wil Meta aanmerken als een ‘extremistische organisatie’ nadat het social media bedrijf zijn hatespeech-regels had gewijzigd om gebruikers toe te staan op te roepen tot geweld tegen Russen.

"Er is een strafzaak geopend bij het hoofddirectoraat van de Russische onderzoekscommissie in het licht van onwettige oproepen tot geweld tegen burgers van de Russische Federatie door werknemers van het Amerikaanse bedrijf Meta, dat eigenaar is van de sociale netwerken Facebook en Instagram", aldus de persdienst van de onderzoekscommissie in een verklaring die vrijdag door Interfax is verkregen.

Hatespeech-regels gewijzigd

Meta, het moederbedrijf van social media platformen Facebook en Instagram, gaf eerder vrijdag aan dat het gebruikers tijdelijk zal toestaan op te roepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten. Daartoe heeft het de voor gebruikers geldende hatespeech-regels ‘tijdelijk’ gewijzigd. Als reden voerde Meta aan dat de tijdelijke verandering bedoeld was om vormen van politieke meningsuiting toe te staan, die normaal gesproken in strijd zouden zijn met de regels.

Aanzetten tot etnische haat

"Wat Meta doet wordt 'aanzetten tot etnische haat' genoemd, wat volgens de Russische wet als extremisme geldt," zegt Anton Gorelkin - plaatsvervangend hoofd van de Staatsdoema-commissie voor Informeringsbeleid, Technologieën en Communicatie - in een reactie. "Je hoeft geen juridisch expert te zijn om te begrijpen dat het bedrijf opzettelijk grote etnische groepen tegen elkaar opzet," vervolgde hij. Organisaties die als extremistisch aangemerkt worden, zijn in Rusland makkelijker te verbieden.

Woordvoerster Liz Throssell van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties noemt het wijzigen van de hatespeech-regels door Meta in een reactie ‘zorgwekkend’, en zegt dat het bureau de zaak met het social media bedrijf zal opnemen.

Reuters heeft Meta om commentaar gevraagd, maar de organisatie heeft daarop niet onmiddellijk gereageerd.

Lees meer over: Facebook Meta Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Een niet politieke organisatie gaat zich bemoeien met politiek. Altijd een slecht idee. Meta is geen bedrijf met roots in de Urkaine. Dus een platform wat bewust haat zaaien en zelfs oproepen tot moord bevordert aanmerken als een extremistische organisatie lijkt mij terecht.

Cookies op deze website