Lightbox Image
Afbeelding:
Tech & Media 11 maart 2022

Facebook, Instagram staan ‘tijdelijk’ oproepen tot geweld tegen Russen toe

Redactie Blckbx
2022 03 11 doodwensen russen meta
1:30

Meta-dochters Facebook en Instagram gaan gebruikers toestaan op te roepen tot geweld tegen Russen en Russische soldaten. Meta zal haar hatespeech-beleid daartoe ‘tijdelijk’ wijzigen.

Als het gaat om oproepen van geweld tegen Russen en Russische militairen zal Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, niet alles toegestaan op de social media platformen. De oproepen tot geweld tegen Russen moeten wel in de context staan van de invasie in Oekraïne. De tijdelijke beleidswijziging blijkt uit interne e-mails van Meta, die zijn ingezien door Reuters.

Doodwensen Poetin mag

Het social media bedrijf staat in bepaalde landen ook tijdelijk sommige berichten toe die oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko. Deze oproepen tot de dood van de leiders zullen onder voorwaarden worden toegestaan. Uit de e-mails blijkt verder dat Meta lofprijzingen over het rechtse Azov-bataljon zal toestaan, iets wat normaal gesproken verboden is. De tijdelijke beleidswijzigingen van Meta gelden niet overal, alleen in Letland, Litouwen, Estland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Rusland en Oekraïne.

Vorige week heeft Rusland het gebruik van Facebook in het land verboden, naar eigen zeggen als reactie op het verbannen van Russische staatsmedia RT en Sputnik van het platform van Mark Zuckerberg.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.