Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 maart 2022

Secretaris-generaal van de VN roept op tot versnelde energietransitie

Redactie Blckbx
2022 03 22 VN energietransitie Cropped
02:36

António Guterres, secretaris-generaal van VN, riep wereldleiders maandag op om energietekorten en hoge brandstofprijzen op te vangen door extra haast te maken met de energietransitie.

Tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties waarschuwde secretaris-generaal António Guterres wereldleiders maandag om geen aardgas en kolen in te voeren ter bestrijding van de hoge energieprijzen en -tekorten. Het op die manier betaalbaar houden van het levensonderhoud voor burgers levert voordelen op voor de korte termijn, maar gaat ten koste van milieu en klimaat, volgens Guterres. Liever ziet hij dat de wereld de energietransitie versneld doorvoert.

Oorlog verstoort energiemarkt

De oorlog in Oekraïne heeft de mondiale energiemarkt op zijn kop gezet, aangezien de Oost-Europese aanvoerlijnen zijn verstoord en de Russische export van fossiele brandstoffen, als gevolg van de sancties, ernstig is afgenomen. Landen zoeken naar alternatieven om de tekorten aan te vullen en de prijzen betaalbaar te houden.

Maar volgens Guterres mag dit niet ten koste mag gaan van de klimaatdoelen: “Landen zouden zo in beslag genomen kunnen worden door de urgente tekorten aan fossiele brandstoffen, dat ze het beleid om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, gaan verwaarlozen of negeren.”

De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft volgens Guterres catastrofale gevolgen: “We slaapwandelen een klimaatcatastrofe in.” Ook noemde hij de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen een destructieve verslaving: “Dit is waanzin. Verslaving aan fossiele brandstoffen staat gelijk gegarandeerde wederzijdse vernietiging.”

Versnelde energietransitie

Volgens Guterres moeten landen in plaats daarvan de energietransitie versneld doorvoeren: “We moeten de gemankeerde globale energiemarkt repareren. Het tijdspad om de koolstofuitstoot met 45 procent te verminderen is extreem kort. In plaats van dat we nu de rem zetten op het koolstofvrij maken van de wereldeconomie, is dit hét moment om te racen naar een toekomst van hernieuwbare energie.”

Het pleidooi van Guterres is in overeenstemming met de oproep die het Internationaal Energieagentschap (IEA) onlangs deed. Deze organisatie roept op tot ingrijpende maatregelen om het verbruik van olie en gas te beperken. Door het invoeren van autoloze zondagen, meer thuiswerken en het tegengaan van privaat autobezit moeten Westerse landen onafhankelijker worden van energie uit Rusland.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Heel leuk dit idee. Waar geen rekening mee wordt gehouden is de burger. De kosten rijzen voor de Burger en Boer de pan uit. De energie markt wordt instabiel. En de energie transitie is een enorme milieu en klimaat belasting, die weleen vele malen erger kan zijn de door blijven gaan op fossiele brandstoffen en dan langzaam weloverwogen overschakelen.

iDrone

Ja, laten we meer haast maken met die afgrond in te rijden, des te eerder dringt het besef door dat die weg doodlopend is en komen we wellicht bij zinnen.

Cookies op deze website