Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 juli 2022

Sri Lanka verplicht QR-code voor het kopen van brandstof

Redactie Blckbx
2022 07 22 Sri Lanka brandstof QR
2:30

In Sri Lanka mogen burgers alleen nog brandstof kopen op vertoon van een QR-code, die is gekoppeld aan hun identiteitskaart en het registratienummer van hun voertuig. De regering wil zo brandstof rantsoeneren.

Het is één van de eerste ingrijpende beleidswijzigingen onder het gezag van de nieuwe president, Ranil Wickremesinghe. De aan het World Economic Forum gelieerde Wickremesinghe werd woensdag door het parlement verkozen tot opvolger van Gotabaya Rajapaksa, die het land vorige week te midden van hevige onlusten moest ontvluchten.

In Sri Lanka gaan mensen al maanden de straat op om te eisen dat hun leiders aftreden en verantwoordelijkheid nemen voor de economische chaos. De 22 miljoen inwoners van het land worstelen met tekorten aan essentiële goederen, zoals medicijnen, brandstof en voedsel. Met de maatregel zegt de regering brandstof te willen rantsoeneren.

Twee dagen per week

Volgens het nieuwe beleid moeten Sri Lankanen eerst hun nationale identiteitskaart en het registratienummer van hun voertuig laten verifiëren. Vervolgens kunnen zij een aanvraag indienen om één voertuig aan hun QR-code te koppelen. Op vertoon van de QR-code mogen zij dan twee dagen in de week tanken. Maar ze mogen niet zelf kiezen op welke dagen, want dit wordt bepaald door het laatste cijfer van de kentekenplaat. In de hoofdstad Colombo krijgen toeristen en buitenlanders voorrang. Mogelijk om te voorkomen dat er helemaal geen toeristen meer naar Sri Lanka komen.

Eilandbrede handhaving

Het nieuwe beleid werd bekendgemaakt door de minister van Energie Kanchana Wijesekera. “Na aanvankelijke technische problemen is het Fuel Pass QR-systeem vandaag met succes getest. Het proefproject wordt voortgezet voordat het volgende week landelijk wordt ingevoerd. Met de nummerplaat Fuel Quota zullen de brandstofleveringen de komende dagen vlotter verlopen en zal de distributie over het hele eiland worden versneld,” aldus Wijesekera op Twitter.

Hij bedankte de bevolking en de pomphouders die hebben meegeholpen met de test, maar sprak ook waarschuwende woorden: “Sommige tankstations hebben er niet mee ingestemd, sommige individuen hebben QR-codes gemanipuleerd, of vervalst en wilden niet dat dit werd ingevoerd. Het zal echter eilandbreed worden gehandhaafd.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Rare en voor velen nare tijden waar we in zitten met z'n velen.
Allemaal gecreëerd! net zoiets als vroeger met de voedsel en brandstof bonnen, dacht jaren 70 oid, not sure, had toen zelf nog geen auto of brommer, maar weet het nog wel, ook zo onnodig en angst en nep gebeuren, control the people.

Er is van alles voldoende! echter de 'elite' maakt veel kapot, creëert chaos en schaarste! dus creëert! net zoals ze geld uit het niet creëren.

Felix

Niet alleen worden ontwikkelingen als deze gezien als opmaat naar een controlestaat, de oorzaak van ontwikkelingen als deze worden ook gezocht bij het WEF.
Het WEF wordt als allesbepalend gezien in de wereld van vandaag.
Economische en politieke wetmatigheden bestaan simpelweg niet meer.
Best een simpel, overzichtelijk wereldbeeld.
Gek dat degenen met deze ideeën er toch constant naast zitten…

Cookies op deze website