Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 21 juli 2022

WEF-gelieerde Ranil Wickremesinghe nieuwe president van Sri Lanka

Redactie Blckbx
2022 07 20 Sri Lanka nieuwe president2
4:00

Het parlement van Sri Lanka heeft de aan het WEF gelieerde Ranil Wickremesinghe verkozen tot nieuwe president van het land, ondanks zijn impopulariteit bij veel anti-regeringsdemonstranten die hem zien als bondgenoot van zijn verdreven voorganger.

Wickremesinghe behaalde 134 van de in totaal 219 stemmen in het parlement en versloeg daarmee zijn rivaal Dullas Alahapperuma, die 82 stemmen verzamelde. Oppositieleider Sajith Premadasa trok zijn kandidatuur in om Alahapperuma te steunen, zonder succes.

Wickremesinghe diende al zes termijnen als premier en werd waarnemend president nadat zijn voorganger Gotabaya Rajapaksa vorige week het land moest ontvluchten te midden van hevige onlusten.

Betogers bestormden Gotabaya Rajapaksa's officiële residentie en Wickremesinghe's privéwoning en kantoor in Colombo, waardoor de president gedwongen werd via de Malediven naar Singapore te vluchten. Dit gebeurde twee maanden nadat Mahinda Rajapaksa, Gotabaya's oudere broer en premier, gedwongen was af te treden en plaats maakte voor Wickremesinghe.

World Economic Forum

De nieuwe president van Sri Lanka is stevig ingebed in het World Economic Forum (WEF). In 2018, toen Wickremesinghe premier was, schreef hij voor het WEF het artikel ‘Sri Lanka PM: This is how I will make my country rich by 2025’ (‘Premier Sri Lanka: Zo maak ik mijn land rijk tegen 2025’). Toen de onrust in het land vorige week een hoogtepunt bereikte, verwijderde het WEF het artikel van de website. Dit leidde tot verontwaardiging op sociale media en al snel circuleerde er een link naar de Way Back Machine waar het alsnog was te lezen. Inmiddels staat het stuk ook weer op de WEF-website.

In het artikel zet Wickremesinghe zijn visie uiteen om ‘Sri Lanka strategisch te positioneren als het centrum van de Indische Oceaan’, deels door het opleggen van door het WEF gesponsorde milieu-initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan. Hij noemt het WEF als een organisatie die hem kan helpen zijn doelen te bereiken: “Het 27e World Economic Forum over ASEAN [Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties] in Ha Noi, Viet Nam, biedt mij de kans om de baanbrekende veranderingen in Sri Lanka en onze groeiende economische interconnectie met de ASEAN-regio en daarbuiten te laten zien.”

Waarschuwing voor anarchie

Oppositieleider Sajith Premadasa waarschuwde voor ‘anarchie’, nadat het parlement had gestemd voor de benoeming van Wickremesinghe tot president. “Dit is nu een verouderd parlement met een mandaat voor een afgezette president,” zei hij.

Zijn waarschuwingen werden herhaald door demonstranten op de Galle Face Green, een stadspark in de hoofdstad Colombo waar al meer dan honderd dagen demonstranten bivakkeren. Zij zeiden dat het parlement een ‘besluit tegen de wil van het volk’ heeft genomen en merkten op dat Wickremesinghe eerst tot premier was benoemd door de verdreven president Gotabaya Rajapaksa. Zij kondigden aan dat de protesten zullen doorgaan totdat ook Wickremesinghe aftreedt.

Land in chaos

In Sri Lanka gaan mensen al maanden de straat op om te eisen dat hun leiders aftreden en verantwoordelijkheid nemen voor de economische chaos. De 22 miljoen inwoners van het land worstelen met tekorten aan essentiële goederen, zoals medicijnen, brandstof en voedsel.

De voornaamste reden voor de ontstane crisis in Sri Lanka is dat de politiek in de ban raakte van westerse op duurzaamheid gerichte elites die biologische landbouw promoten. Zo heeft het land een bijna perfecte ESG-score van 98. De ESG-score is een nieuwe metriek die door het bedrijfsleven is ontwikkeld om te meten hoe duurzaam (Environmental), sociaal rechtvaardig (Social) en goed bestuurd (Governance) landen en bedrijven zijn.

Er spelen ook andere factoren een rol, zoals de corona-lockdowns en een bomaanslag in 2019 die het toerisme ernstig schaadden, maar de belangrijkste oorzaak voor de huidige crisis is het verbod op kunstmest dat in april 2021 van kracht werd. De landbouw moest volledig organisch worden, maar het experiment liep uit op een complete mislukking. Vorig jaar lag ongeveer een derde van alle landbouwgrond braak en 85 procent van alle boeren had te maken met kleinere oogsten. De rijstproductie daalde met 20 procent, waardoor de prijzen in zes maanden met 50 procent stegen. Ook de theeproductie had zwaar te lijden onder het biologische experiment.

In blckbx today van maandag 18 juli 2022 werd de crisis in Sri Lanka uitgebreid behandeld door onderzoeksjournalist Daan de Wit:

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Ouch, tanken met QR code in Sri Lanka, elke zondag nieuwe quota! Volgende stap Europa?

https://www.redvoicemedia.com/video/2022/07/sri-lanka-introduces-rationing-with-a-fuel-pass-and-a-qr-code/

Requin

Uit respect dat alles hier met respect gaat zeg ik maar niets over komende landroof in NL.

Cookies op deze website