Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 20 januari 2023

Tony Blair pleit in Davos voor ‘digitale infrastructuur’ om vaccinatiestatus te monitoren

Redactie Blckbx
2023 01 20 Blair WEF2
2:00

Tony Blair roept het WEF en de Wereldhandelsorganisatie op om een ‘digitale infrastructuur’ in te richten ter voorbereiding op een toekomstige pandemie. ‘Je moet weten wie gevaccineerd is en wie niet.’

De voormalige Britse premier Tony Blair deed zijn oproep op de World Economic Forum-bijeenkomst in Davos tijdens de paneldiscussie ‘Honderd dagen om de volgende pandemie voor te blijven’. Hij wil dat het WEF en de Wereldhandelsorganisatie (WHO) regeringen ertoe aanzetten om een ‘digitale infrastructuur’ in te richten die controleert op vaccinatiestatus. “Je hebt de gegevens nodig,” zei Blair. “Je moet weten wie gevaccineerd is en wie niet.”

De oud-politicus kondigde ook alvast de komst aan van nieuwe vaccins. “Sommige toekomstige vaccinaties zullen meerdere inentingen zijn. (…) Zeker voor pandemieën en vaccins heb je een goede digitale infrastructuur nodig. Veel, of zelfs de meeste landen hebben dat niet,” zei hij.

Tekst gaat verder onder de tweet

Bureaucratie omzeilen

Blair benadrukte het belang van ‘technologie en digitale infrastructuur’ en van gegevensverzameling voor het toezicht op de vaccinatiestatus. Dat sleepnet voor digitale surveillance moet volgens hem worden ingevoerd door supranationale organisaties. Hij ziet daarin vooral een rol weggelegd voor het WEF en de WHO, maar ook voor intergouvernementele fora, zoals de G7 en de G20.

De oud-politicus vindt dat de WHO en het WEF aanzienlijke voordelen hebben, omdat ze de bureaucratie kunnen omzeilen. “Bovendien krijgen deze organisaties minder te maken met politiek gemuggenzift eromheen,” aldus Blair.

Digitale ID

De oproep van Blair staat niet op zichzelf. Al eerder riepen hij en zijn organisatie, het Tony Blair Institute for Global Change, op tot een digitale ID en een uitbreiding van de digitale surveillance-infrastructuur. Zijn organisatie stelt dat meer toezicht een ‘prijs is die het betalen waard is’. Blair zelf heeft ook al eerder gepleit voor verplichte vaccinatiepaspoorten.

Het WEF is groot voorstander van digitale surveillance-systemen en drong al eerder aan op een ‘wereldwijde digitale identiteit voor personen en objecten’. Dat zou nodig zijn ‘om het vertrouwen te vergroten’. Tijdens de bijeenkomst in Davos van dit jaar werden journalisten onderworpen aan biometrische scanning en andere bewakingstechnologieën waar het WEF voor pleit.

Nieuwsplatform Rebel News probeerde nog een reactie van Blair los te weken, maar kreeg geen gehoor:

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Jeanne

Blair is een psychopaat en een oorlogscrimineel. Zulke gekken moeten ze voor het leven opsluiten en geen platform geven.

MarkDLW

de Wereldhandelsorganisatie (WHO)

Is het niet The World Health Organisation??

Cookies op deze website