Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 14 oktober 2022

Tot drie jaar celstraf voor Turken die ‘nepnieuws’ verspreiden

Redactie Blckbx
2022 10 14 turken nepnieuws
2:40

Inwoners van Turkije die zich op sociale media als Facebook en Twitter schuldig maken aan ‘desinformatie’ kunnen door een nieuwe wet voortaan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen. Ook in Europa neemt de censuur toe.

De ingrijpende desinformatie-wet werd op voorstel van president Tayyip Erdogan donderdag door het parlement in Ankara bekrachtigd, meldt Reuters. Het wetsvoorstel kreeg steun van Erdogans regerende AKP-partij en haar bondgenoten MHP, die samen een meerderheid hebben.

De AKP van Erdogan heeft gezegd dat de wetgeving nodig is om desinformatie en valse beschuldigingen op sociale media aan te pakken en niet bedoeld is om de oppositie de mond te snoeren.

In Artikel 29 van de nieuwe wet staat dat wie online valse informatie over de veiligheid van Turkije verspreidt om ‘angst te zaaien en de openbare orde te verstoren’, een gevangenisstraf van één tot drie jaar kan krijgen.

Oppositiepartijen en mensenrechtenactivisten hadden van tevoren opgeroepen om de wet niet aan te nemen, omdat er volgens hen geen duidelijke definitie van ‘valse of misleidende informatie’ is. Hierdoor kan de wet worden misbruikt door rechtbanken, die volgens hen de afgelopen jaren agressief zijn opgetreden tegen openlijke afwijkende meningen van journalisten en burgers in Turkije.

Een onderzoek van Reuters zou onlangs hebben aangetoond hoe de mainstream media in Turkije een strakke keten van door de regering goedgekeurde krantenkoppen is geworden, terwijl de kleinere onafhankelijke en oppositionele media het moeten ontgelden.

Monopoly – Who owns the world?

Het onderzoek van Reuters is ironisch aangezien het persbureau er zelf van beschuldigd wordt samen met een paar andere partijen de verslaggeving in de westerse media te manipuleren en synchroniseren.

Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in onderstaand fragment uit de spraakmakende documentaire Monopoly – Who owns the world?

EU kan er ook wat van

Op sociale media doen de Europese landen overigens niet meer veel voor Turkije onder, bij het aan banden leggen van de vrijheid van meningsuiting. In april stemden de 27 landen van de Europese Unie unaniem in met de Digital Services Act (DSA). De wet gaat grote techbedrijven als Twitter en Amazon vanaf volgend jaar dwingen om nóg proactiever op te treden tegen ‘haatzaaiende taal’ en ‘online desinformatie’.

Verspreiders van 'nepnieuws' worden niet gevangen gezet. Maar door gigantische boetes uit te delen aan techbedrijven die 'desinformatie' faciliteren, perkt de Europese Unie de online vrijheid van meningsuiting verder in.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Helemaal gestoord, het past echter precies in en voor de grote agenda punten van OWO One World Order.

To Big To Fail they are (zou die puppet uit star-wars? zeggen)

Cookies op deze website