Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 03 maart 2023

Vlaamse boeren protesteren met 3.000 tractoren in Brussel tegen stikstofakkoord

Redactie Blckbx
2023 03 03 boerenprotest brussel
3:30

Duizenden Vlaamse boeren zijn vandaag met hun trekkers de hoofdstad Brussel binnengereden om te protesteren tegen het ‘rampzalige stikstofakkoord’ van de regering. De boeren vrezen dat het akkoord leidt tot een ‘sociaaleconomisch bloedbad’.

Vanuit alle regio’s van Vlaanderen, en vanuit Nederland, zijn boeren vanochtend in colonnes naar Brussel gereden, waar ze demonstreren tegen het stikstofakkoord dat de regering wil sluiten. Landbouwfederaties vrezen dat nieuwe, strengere mestregels een ‘sociaaleconomisch bloedbad’ in de landbouwsector zullen veroorzaken.

Rond 14:00 uur werden door de politie in Brussel al meer dan 2.700 tractoren geteld. Overal in de stad zijn zwaarbewapende politie-eenheden gesignaleerd. De politie heeft verschillende toegangswegen en tunnels afgesloten. Op het afsteken van een paar rookbommen na, verloopt de demonstratie tot nu toe vreedzaam.

Ook vanuit Nederland vertrokken vanochtend veel boeren om samen met hun Vlaamse collega's te demonstreren in Brussel.

De steun onder de bevolking voor de boeren is in Vlaanderen groot. Vanaf viaducten betuigden veel mensen hun steun terwijl de boeren voorbijreden. Ook de allerjongsten deden een duit in het zakje.

Onderhandelingen nog gaande

Over het stikstofakkoord wordt momenteel nog onderhandeld. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kiest voorlopig voor bilaterale gesprekken met zijn topministers over het langverwachte stikstofakkoord. Van een snelle doorbraak lijkt voorlopig dus nog geen sprake. Er zijn nog grote twee obstakels om tot een akkoord te komen. De strengere behandeling van de landbouw ten opzichte van de industrie en de zogenaamde saldering. Saldering is het principe waarbij een landbouwer de ‘uitstootrechten’ van een andere landbouwer uit de omgeving kan overnemen wanneer die stopt of zijn veestapel stevig vermindert.

Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, roept de Vlaamse overheid vandaag op om 'te stoppen met het spierbalgerol en te werken aan oplossingen' in het stikstofdossier. Ceyssens sluit niet uit dat de Boerenbond juridische stappen zal ondernemen als er een 'slecht akkoord' volgt.

De eisen van de boeren zijn niet veranderd, zegt Ceyssens. "We hebben rechtszekerheid nodig. Onze boodschap naar de Vlaamse overheid is: stop met het spierbalgerol en nachtelijke vergaderingen. Werk oplossingen uit die onze voedselproductie verankeren en de land- en tuinbouwsector een toekomstperspectief bieden."

Ceyssens is tevreden met de opkomst. "Brussel gaat te klein zijn. Er zijn gigantisch veel tractoren opgedaagd, en dan spreek ik nog niet over alle mensen die van thuis meeleven."

Grootste boerenprotest ooit in Den Haag

Op 11 maart vindt naar verwachting ‘de grootste boerendemonstratie ooit’ plaats in Den Haag. Organisator Farmers Defence Force (FDF) hoopt dat die dag 5.000 trekkers en meer dan honderdduizend demonstranten naar het Malieveld in Den Haag zullen komen. De demonstratie vindt op dezelfde dag plaats als de demonstratie van Extinction Rebellion, die dan opnieuw de A12 in Den Haag willen blokkeren.

FDF roept niet alleen boeren op, maar iedereen die een probleem heeft met het regeringsbeleid, om vlak voor de verkiezingen op 11 maart naar Den Haag te komen. "Het zal dit keer niet alleen gaan over de boerenstandpunten maar over alle problemen die momenteel spelen in onze maatschappij," aldus Mark van den Oever, voorzitter van FDF. “Van de toeslagenaffaire tot de gascrisis, tot de verzakte huizen in Groningen, tot de waterschade in Limburg. Mensen krijgen hierover bij ons op het podium een stem.” De boeren protesteren onder meer tegen het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boerenbedrijven.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
3s

Kees de Lange legt het verdomd goed uit.

https://youtu.be/V55jXZfmm2E

GTRene

huh >De demonstratie vindt op dezelfde dag plaats als de demonstratie van Extinction Rebellion, die dan opnieuw de A12 in Den Haag willen blokkeren. <

Is dat zo gepland door/via WEF/Roverheid? of werken ze dan samen voor iets goeds met de Boeren, of gaan ze ook de boeren tegenhouden, immers, die Extinction gekken worden vaak de hand boven het hoofd gehouden door de NL regering... dan lokken ze de boeren uit want die gaan niet stoppen voor die gekken, dan heeft de Roverheid reden (vinden ze) om de stokken uit de kast te halen en nog wat om het zogenaamd niet uit de hand te laten lopen excuus... en of veiligheid excuus...

Cookies op deze website