Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 09 februari 2023

‘Verenigde Staten verantwoordelijk voor explosies Nord Stream-gasleidingen’

Redactie Blckbx
2023 02 09 Hersh Nord Stream Cropped
2:30

De aanval op de Nord Stream-gasleidingen was een geheime operatie van de CIA in opdracht van het Witte Huis, claimt de gerenommeerde onderzoeksjournalist Seymour Hersh in een veelbesproken artikel.

Hersh, die eerder de Pulitzer-prijs ontving voor internationale journalistiek, zegt zich te baseren op een bron ‘met directe kennis van de operationele planning’. In een uitgebreid artikel op zijn Substack claimt de journalist dat de operatie is georganiseerd door de CIA en uitgevoerd door Amerikaanse diepzeeduikers van de marine, in samenwerking met Noorwegen. De operatie werd uitgevoerd onder de dekmantel van een NAVO-oefening die het bondgenootschap in juni 2022 hield in het gebied, volgens Hersh.

De duikers plaatsten ‘op afstand bedienbare explosieven die drie maanden later drie van de vier Nord Stream-pijpleidingen vernietigden’, schrijft de journalist. De planning voor de operatie zou al in december 2021 zijn gestart, twee maanden voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Na maanden planning en debat tussen het Witte Huis, de CIA en het Pentagon, zou de regering in september 2022 opdracht hebben gegeven om de leidingen te saboteren. De explosieven zouden zijn geactiveerd door een sonarboei die kort van tevoren uit een vliegtuig werd gedropt.

Motief

Hersh suggereert dat de regering Biden opdracht gaf tot de operatie om de Russische president Vladimir Poetin ervan te weerhouden aardgas in te zetten als drukmiddel voor zijn politieke en territoriale ambities, aangezien Duitsland en de rest van Europa sterk afhankelijk waren van Rusland voor aardgas. Ook zou de afhankelijkheid van de pijpleidingen voor goedkoop aardgas de bereidwilligheid van Europa ondermijnen om geld en wapens te leveren aan Oekraïne.

Washington ontkende tegenover Hersh elke betrokkenheid. “Dit is onwaar en complete fictie,” zei een woordvoerder van het Witte Huis. “Deze bewering is compleet en volledig onwaar,” reageerde de CIA.

Waarschuwingen VS

Het wijzen naar de VS als hoofdverdachte komt niet helemaal uit de lucht vallen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben namelijk herhaaldelijk gewaarschuwd dat zij er ‘alles aan zouden doen om te voorkomen dat Nord Stream 2 operationeel zou worden’.

Enkele dagen na de explosies noemde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de sabotage van de Nord Stream-leidingen zelfs een ‘geweldige kans’. “Het is een geweldige kans om voor eens en voor altijd de afhankelijkheid van Russische energie te beëindigen en zo Vladimir Poetin de bewapening van energie – als middel om zijn imperiale plannen te bevorderen – te ontnemen,” aldus Blinken.

Na interviews met tientallen westerse diplomaten en inlichtingen-functionarissen meldde de toonaangevende Washington Post in december dat er geen enkel bewijs was dat Rusland achter de aanslagen zou zitten.

In blckbx today van woensdag 8 februari 2023 besprak redacteur David Boerstra het artikel van Hersh.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Droid

Erg jammer, voor de VS, een terroristische aanslag te plegen op Europees grondgebied. De Biden administratie zijn een stelletje varkens, eerst boren ze ons een oorlog door de neus, vervolgens maken ze die waardevolle pijpleiding onklaar. Het zijn gewoon vijanden van Europa, zonneklaar. En nou opgeflikkerd!

Mab

In normale tijden zou Europa dit niet pikken en geen land binnen Europa en een land als Noorwegen zou als verrader bestemped EN behandeld worden met op zijn minst de nodig sancties tot gevolg. Het is een oorlogsverklaring maar ja, we leven in 2023 en de vooruitgang wil dat er als een stel slappe zoutzakken gereageerd wordt: niet. We vinden het allemaal wel best.

Cookies op deze website