Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 22 maart 2022

Zelensky grijpt naast nominatie nobelprijs voor de vrede

Redactie Blckbx
2022 03 22 Zelensky Nobelprijs
3:00

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar aan de neus voorbij van president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. De voordracht van voormalig acteur Zelensky, door vooral veel Nederlandse politici, is te laat gedaan, bevestigt een woordvoerster van het Noorse Nobelprijscomité dinsdag aan blckbx.

Volgens de woordvoerster zal het Nobelprijscomité de termijn niet kunnen verlengen tot na 31 januari om de nominatie van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky mogelijk te maken. Het comité heeft dat besluit genomen naar aanleiding van een open brief waarin EU-politici opriepen om een uitzondering te maken voor de Oekraïense president.

Vooral Nederlands initiatief

Het initiatief, dat zoals gezegd voornamelijk van Nederlandse politici afkomstig is, doet een beroep op de ‘wereldgemeenschap’ om ‘dappere Oekraïense mannen en vrouwen’ te steunen in de strijd ‘tegen de oorlog die de Russische Federatie tegen hen voert’. Volgens de Eurocraten vechten de Oekraïners ‘voor het behoud van democratie en zelfbestuur’ door ‘weerstand te bieden aan de krachten van het autoritarisme’. Nederlanders die de aanvraag mede indienden zijn onder andere Marieke Koekkoek, parlementslid van Volt, voormalig lid van D66 Bert Bakker, Harry van Bommel van de SP, voormalig Ministers van Buitenlandse Zaken Bernard Bot en Bert Koenders en PvdA’ers Jan Pronk en Lilianne Ploumen en voormalig Europees Commissaris Neelie Kroes.

Niet verlengen

"Het comité kan de termijn voor de nominatie van de Nobelprijs voor de Vrede, die op 31 januari afliep, niet verlengen", zei de woordvoerster. Ze voegde eraan toe dat de leden van het comité het recht behouden om hun eigen nominaties naar voren te brengen tot de eerste formele bijeenkomst van het comité. Deze heeft reeds plaatsgevonden, op 28 februari.

Momenteel zijn er 343 kandidaten genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2022, waaronder 251 personen en 92 organisaties. Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan een Russische journalist, Dmitry Muratov, en een Filippijnse collega, Maria Ressa.

Derde Wereldoorlog

De voordracht van Volodymyr Zelensky voor een Nobelprijs-nominatie wordt niet door iedereen begrepen. Afgelopen week maakte de Oekraïense president een tour langs verschillende Westerse parlementen en regeringen, waar hij smeekte om ingrijpende maatregelen tegen Rusland, waaronder het instellen van een vliegverbod boven zijn land. Critici zijn blij dat wereldleiders daar niet aan hebben toegegeven. Ze zijn ervan overtuigd dat het instellen van een vliegverbod boven Oekraïne met zekerheid zou leiden tot het uitbreken van de derde wereldoorlog.

Afgelopen weekend werd ook bekend dat Zelensky elf oppositiepartijen in zijn land heeft verboden en dat hij de media verder aan banden legt. De president wordt er daarnaast van beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het maken van veel burgerslachtoffers in de Donbass-regio, een beschuldiging die Kiev overigens verwerpt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Nobelprijs Oekraïne Zelensky

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Harry van Bommel verbaasd me (anderzijds is bv. Agnes Kant bij het Covid19 scenario ook corrupt gebleken, en heeft Ronald van Raak zijn mond gehouden), maar Ploumen e.d. niet:

European Council For Foreign Affairs, de expansionistische ‘denk-tank’ gebaseerd op o.m. Soros-duiten.

Die club was o.m. niet bepaald negatief over de EuroMaidan-putsch van 2014, welke staatsgreep een belangrijke factor is in het nu al acht jaar durende conflict in Oost-Oekraine/Donbass (VN teller 13k+ burger doden, ‘unworthy victims’ in de taal van Chomsky/Manufactured Consent).

BTW:

naast abortus-exporteur Ploumen (o.m. dubieuze clubje Women On Waves, dat o.a. loopje nam met souvereiniteit van staten) is ook Kati Piri lid van dit enge clubje. En wie wilde stelde ook al weer meteen voor Ongehoord Nederland te verbieden?

De Engelse Wikipedia is zo veel uitgebreider m.b.t. ‘onze’ bobo’s en instituties dan de gepolijstere NL-versie ;)

Cookies op deze website