Lightbox Image
Afbeelding:
Buitenland 01 december 2022

Zwitserland kan bij stroomtekort rijverbod invoeren voor elektrische auto’s

Redactie Blckbx
2022 12 01 zwitserland rijverbod e cars
2:30

In Zwitserland is een wet voorbereid die het gebruik van elektrische auto’s deze winter kan verbieden in het geval er een tekort is aan elektriciteit. Ook andere radicale maatregelen kunnen worden getroffen.

Het Alpenland maakt zich grote zorgen over de stroomvoorziening deze winter en bereidt radicale bezuinigingsmaatregelen voor in geval van tekorten. Zwitserland kan in de zomer dankzij waterkrachtcentrales voldoende energie opwekken. Maar in de winter is het land grotendeels aangewezen op de import van elektriciteit. In 2021 was dat 5,7 miljard kilowattuur, die vooral uit Frankrijk en Duitsland kwam, meldt het medium Golem.

Groot risico stroomuitval

Aangezien Frankrijk en Duitsland momenteel ook te maken hebben met instabiele elektriciteitsproductie – Frankrijk kampt veelvuldig met het uitvallen van kerncentrales, Duitsland is aangewezen op 'onvoorspelbare' stroom uit wind- en zonne-energie – moet Zwitserland nu rekening houden met een groot risico op stroomuitval.

In het wetsontwerp van de Zwitserse Bondsstaat van 23 november, getiteld ‘Verordnung über Beschränkungen und Verbote der Verwendung elektrischer Energie’, worden drastische maatregelen overwogen die kunnen worden genomen in geval van een energietekort, ingedeeld in vier escalatieniveaus. Zo zijn er bepalingen dat wasmachines niet op meer dan 40 graden Celsius mogen draaien. Koelkasten mogen niet lager dan zes graden worden gekoeld. Alles wat alleen voor comfort dient – zoals sauna's en stoombaden – mag dan slechts in beperkte mate in de eigen woning worden gebruikt.

100 km/u op snelwegen

Naast uitgebreide regels voor het gebruik van elektrische apparaten in de commerciële en particuliere sector bevat de lijst van verboden ook beperkingen voor het autoverkeer. De maximumsnelheid op de Zwitserse snelwegen kan worden verlaagd van 120 tot 100 kilometer per uur.

Maar het zal echt moeilijk worden voor bestuurders van elektrische auto's – zij zouden niet meer mogen rijden als er een tekort aan elektriciteit is. Letterlijk staat in het ontwerp: "Het particuliere gebruik van elektrische auto's is alleen toegestaan voor absoluut noodzakelijke verplaatsingen (bijvoorbeeld beroepspraktijk, winkelen, doktersbezoek, bijwonen van religieuze evenementen en bijwonen van gerechtelijke afspraken)."

In Zwitserland zou dit volgens media ongeveer 110.000 automobilisten treffen. De maatregel zou catastrofaal zijn voor de politiek gestimuleerde opmars van e-mobiliteit in Zwitserland. Weliswaar verzekert het plan dat de rijverboden pas vanaf het derde van vier ‘escalatieniveaus’ zullen gelden, maar wie zou er nog een elektrische auto kopen als hij er rekening mee moet houden dat hij er niet meer mee mag rijden, vooral niet in de winter?

Gasgebruik aan banden

Zwitserland nam eerder al strenge regels aan om het gasverbruik deze winter te beperken, meldde blckbx in september. Zo mogen gebouwen die gasverwarmingssystemen gebruiken nog maar tot 19 graden worden verwarmd en mag warm water slechts tot 60 graden worden verwarmd.

De regels zijn vastgelegd in de federale wet op de nationale economische voorziening, waarnaar het ministerie van Economische Zaken (EAER) uitdrukkelijk verwijst in een officieel document dat in handen is van de Zwitserse krant Blick.

Afhankelijk van de ernst van de overtreding en de economische situatie van de persoon, zullen de boetes variëren van 30 tot 3.000 Zwitserse frank, terwijl mensen volgens de letter van de wet in het alleruiterste geval zelfs een gevangenisstraf van maximaal drie jaar kunnen krijgen.

Nutsbedrijven en grotere bedrijven kunnen nog zwaarder worden gestraft voor overtreding van de energierantsoeneringsregels.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Lang leve de klimaatgekte(zwendel) en transitie van het geld van het volk naar de zakken van de criminele moordlustige weffers.

Ath

Bijwonen van een religieuze bijeenkomst is een "absoluut noodzakelijke verplaatsing"?

Cookies op deze website