Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 april 2022

'Absolute killervariant in herfst,' waarschuwt Duitse gezondheidsminister

Redactie Blckbx
2022 04 18 Lauterbach killervarian
03:00

De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach waarschuwt voor de komst van ‘een absolute killervariant in de herfst’. Daarom moeten Duitsers er rekening mee houden dat het mondmasker straks weer verplicht op moet. Vaccin-updates moeten beschermen tegen ‘nieuwe golven’.

Lauterbach (SPD) deed zijn onheilspellende uitspraak in een interview met Bild. "Het is goed mogelijk dat we in de toekomst te maken krijgen met een variant die net zo besmettelijk is als omikron en net zo dodelijk als delta. Dat zou een absolute killervariant zijn,” aldus Lauterbach.

Mondmaskers weer op?

Volgens Lauterbach zou de verplichting om in binnenruimtes mondmaskers te dragen, die nu grotendeels is afgeschaft, in het najaar opnieuw ingevoerd kunnen worden. De situatie zou namelijk weer kunnen veranderen. "Dan zullen de gevallen toenemen, dan zullen er waarschijnlijk nieuwe mutaties zijn, of het aantal gevallen met omikroninfecties zal sterk toenemen. Daarom moeten we tegen die tijd de Wet Infectiebescherming opnieuw herzien."

Die wet staat het nu toe om mondmaskers te verplichten op slechts een beperkt aantal plaatsen, zoals het openbaar vervoer en zorginstellingen. Als het aan Lauterberg ligt, komt daar dus verandering in, want ‘het zou absoluut noodzakelijk kunnen zijn om het dragen van mondmaskers in binnenruimtes weer te verplichten’.

Update vaccin tegen ‘nieuwe golven’

Bezorgde Duitsers kunnen gelukkig rekenen op een geactualiseerd vaccin: “We krijgen een vaccin dat beschermt tegen de omikronvarianten. Dat verwachten we in september," aldus de gezondheidsminister.

Hij feit dat de vaccinatieplicht voor mensen boven de zestig onlangs resoluut werd tegengehouden door het parlement, noemt hij een ‘bittere teleurstelling’, die voor een gure herfst kan zorgen: “Na een goede zomer kan de onderbreking in het vaccineren zorgen voor een zware herfst. Veel wetenschappers verwachten dan de nieuwe golven.” Lauterbach wil de Duitsers daar zo goed mogelijk op voorbereiden: “Ons doel is om genoeg vaccins te hebben voor iedere burger, ongeacht de variant die er komt. Dan hebben we een middel tegen zowel een omikron- als een deltavariant.”

Kritiek

De verontrustende uitspraken van Lauterbach kwamen hem op kritiek te staan. De viroloog Jonas Schmidt-Chanasit vraagt zich af wat Lauterbach bedoelt: “Wat zijn eigenlijk die killervarianten? Deze beschrijving van coronavarianten ben ik nog niet tegengekomen bij de Wereldgezondheidsorganisatie, het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding en het Amerikaanse Center for Disease Control.” En CDU-politicus Erwin Rüddel suggereert dat Lauterbach een ezel is: “Hij zou geleerd moeten hebben van zijn vergissingen en inschattingsfouten.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Matt

Het feit alleen al dat hij zeker weet dat er een 'killervariant' op komst is betekend dat die er ook aankomt, want Hellgates heeft dat ook al voorspelt.
Waarschijnlijk een gemanipuleerde vogelgriep die nu ineens ook op mensen overslaat. Ze zijn het nu volop aan het uittesten. Daar dienen die biolabs nu eenmaal voor.
De spuitjes, die al voor miljarden zijn aangekocht tot 2024 moeten hoe dan ook bij het doorsnee volk geplaatst worden.
En die spuit is al klaar tegen die tijd. Dat is pas knap....
We krijgen in het najaar, zoals al honderden jaren gebeurt, een 'normale' griepgolf, dus zo een voorspelling kan ik ook maken.

Nuri

Gezondheidsminister, Karl Lauterbach, en zijn compaan minister president, Olaf Scholz, behoren beiden tot de SPD. Pfizer sponsort openlijk de SPD.

Cookies op deze website