Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 14 oktober 2022

Authenticiteit gelekte opnames Israël bevestigd, damage control in Reuters ‘factcheck’

Redactie Blckbx
2022 10 14 Israel2 Cropped
3:50

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft de authenticiteit bevestigd van gelekte opnames waarin experts een causaal verband tussen het Pfizer-vaccin en bijwerkingen ‘zeker’ noemen. Een ‘factcheck’ probeert de schade te beperken.

Op 20 augustus publiceerde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid een rapport over bijwerkingen, gebaseerd op een nieuw rapportagesysteem. Het ministerie stelde een extern team van experts aan om de meldingen uit dit rapportagesysteem te analyseren. Gelekte opnames van een online bijeenkomst tussen deze experts en het ministerie laten zien dat hun bevindingen in sterk contrast staan met de inhoud van het officiële rapport. In september berichtte blckbx hier uitgebreid over.

In de gelekte clips vertellen de deskundigen dat zij bijwerkingen aantroffen die niet in de bijsluiter staan en dat sommige bijwerkingen vaak veel langer aanhouden dan opgegeven door Pfizer. Ook zeggen zij dat een causaal verband tussen het vaccin en sommige bijwerkingen ‘zeker’ is. De hoofdonderzoeker, professor Mati Berkowitz, zegt dat men ‘goed moet nadenken over de manier van opschrijven, omdat het anders rechtszaken kan opleveren’, zoals in onderstaand fragment is te zien.

Tekst gaat verder onder de tweet

Tot dusver weigerde het ministerie te reageren op de zaak, ondanks herhaaldelijke verzoeken van gezondheidsjournalist en professor Yaffa Shir-Raz, die de gelekte opnames publiceerde. Ook The Epoch Times vroeg tevergeefs om een reactie. De experts en ambtenaren die in de opnames herkenbaar in beeld zijn, weigerden eveneens commentaar te geven.

Anonieme ambtenaar

Maar nu is er een anonieme ambtenaar van het ministerie die aan Reuters heeft bevestigd dat de opnames inderdaad authentiek zijn. Het gerenommeerde persbureau heeft er zelfs een ‘factcheck’ aan gewijd. De anonieme bron wist echter niet goed uit te leggen waarom de verontrustende bevindingen die de experts bespraken niet zijn opgenomen in het rapport. Sterker nog, de anonieme ambtenaar beweert juist het tegenovergestelde: “Alle gegevens die tijdens de bijeenkomst werden gepresenteerd, staan in het rapport.”

De bron zei ook dat de video-opnames ‘uit hun verband zijn gehaald’. “De deelnemers aan de vergadering kunnen bevestigen dat de clips uit hun context zijn gehaald,” zei de ambtenaar. “De gelekte clips zijn zorgvuldig geselecteerd en op een bevooroordeelde manier bewerkt, zodat in de presentatie ervan opzettelijk wordt weggelaten dat dit een discussie is over ruwe gegevens, die geen enkele analyse of standaardisatie hebben ondergaan. Het was een eerste poging van een assisterend team om van epidemiologische professionals te begrijpen hoe te werk te gaan en ruwe gegevens correct te analyseren."

Shir-Raz, die de zaak aan licht bracht, zei tegen The Epoch Times dat ze het interessant vond dat een anonieme bron van het ministerie wel met Reuters sprak, terwijl het ministerie haar verzoeken om een reactie steeds weigerde. “Het is jammer dat het ministerie van Volksgezondheid niet genoeg moed heeft om officieel achter zijn antwoord te staan, en zich in plaats daarvan liever verschuilt achter een anonieme reageerder.”

Onduidelijkheden in ‘factcheck’

In de ‘factcheck’ van Reuters staat in elk geval één onwaarheid. Zo zei de anonieme ambtenaar dat de geanalyseerde meldingen ‘niet geverifieerd kunnen worden’, terwijl het nieuwe rapportagesysteem waarin de meldingen werden gedaan vereist dat de indieners hun naam en andere informatie vermelden. Daarom werd het eerdere monitoringssysteem juist vervangen, omdat meldingen daar anoniem gedaan werden en niet geverifieerd konden worden.

De ambtenaar legt niet uit waarom het eindverslag niets vermeldt over het causale verband tussen de vaccins en bepaalde bijwerkingen, dat door de experts in de gelekte opnames ‘zeker’ wordt genoemd.

De anonieme bron zegt in de ‘factcheck’ dat er ‘geen onbekende bijwerkingen of nieuwe signalen zijn’, terwijl Sasha Zhurat, één van de experts, in de opnames zegt dat ‘de gegevens ons in staat stelden om echt nieuwe verschijnselen te identificeren zoals oorsuizen, hypoesthesie en paresthesie’. Zij zei ook dat sommige bijwerkingen, waaronder menstruatiestoornissen, soms langer dan een jaar aanhouden, terwijl Pfizer volhoudt dat eventuele bijwerkingen snel verdwijnen.

Zhurat weigerde commentaar te geven op de zaak en vertelde The Epoch Times dat ze niet langer deel uitmaakt van het team dat de gegevens analyseert.

Volledige opname niet bekeken

Verder is het opmerkelijk dat de dienstdoende factchecker van Reuters niet de moeite heeft genomen om contact te leggen met Shir-Raz, die in het bezit is van de volledige opname van de bijeenkomst. Die volledige opname is dan ook niet bekeken door de factchecker, hoewel deze wel beweert dat de gelekte clips ‘uit hun verband zijn gehaald’.

“Wat Reuters betreft, heeft niemand contact met mij opgenomen om commentaar te vragen of de opname te bekijken. Het is verrassend om te ontdekken dat dit de manier is waarop het op één na grootste nieuwsagentschap ter wereld opereert,” zei Shir-Raz tegen The Epoch Times.

Reuters onafhankelijk?

De onafhankelijkheid van Reuters ten aanzien van Pfizer is op zijn minst twijfelachtig. Jim Smith was voorzitter en CEO van Thomson Reuters en is nu de voorzitter van de Thomson Reuters Foundation, de bedrijfstak van het bedrijf. Maar hij zit ook in de raad van bestuur van Pfizer, onder de naam James Smith. Hij zit ook in het bestuur van het Partnering Against Corruption Initiative van het World Economic Forum en is lid van de International Business Council van het Forum, evenals van de internationale adviesraden van British American Business en de Atlantic Council.

Meer materiaal

Shir-Raz heeft aangekondigd binnenkort een webinar te organiseren waarin zij nieuw materiaal zal presenteren dat ‘de manipulatie van het ministerie van Volksgezondheid zal onthullen’. “Laten we hopen dat er Israëlische journalisten bij aanwezig zijn die nieuwsgierigheid tonen naar deze zaak, die de gezondheid van Israëls burgers betreft.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

jeuj...
onder het kopje >Reuters onafhankelijk?<

dat klinkt niet echt onafhankelijk idd, its all connected en zo groots in elkaar gezet bijna wereldwijd waar ze toegang tot hadden, dat het bijna 'to big to fail' is geworden, vandaar dat ze overal gewoon blijven doordrukken, ze lijken bijna alles in hun zakken te hebben, althans alles van belang (voor hen)

bokkuh

onafhankelijk factcheck bestaat niet omdat dit is opgericht door bedrijven die daar belang bij hebben en dat zijn dus belangenverstrengelingen.

Wat ze wel kunnen doen is bij elke melding automatisch een doorverwijzing geven die een korte uitleg geeft waarom en die 1 click allemaal in een aparte pot doen en opsparen, want die pot is voor de groep wereldbevolking waar alle feiten op tafel komen.

Cookies op deze website