Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 29 november 2022

Britse medicijnwaakhond berispt Pfizer voor misleiden publiek

Redactie Blckbx
2022 11 29 bourla op vingers getikt
2:30

Pfizer-CEO Albert Bourla is door de Britse farmaceutische toezichthouder op de vingers getikt omdat hij 'misleidend' heeft beweerd dat jonge kinderen voordeel hebben van het mRNA-vaccin.

Pfizer-topman Albert Bourla beweerde in een interview met de BBC afgelopen december ‘dat kinderen van vijf tot elf voordeel hebben van vaccinatie’. Ook zei hij in het interview dat ‘COVID op scholen welig tiert’. "Dit verstoort het onderwijssysteem aanzienlijk, en er zijn kinderen die ernstige symptomen krijgen," zei Bourla tegenover de BBC.

Het interview werd gepubliceerd op 2 december, vóórdat het vaccin door de Britse medische toezichthouder voor deze leeftijdsgroep werd goedgekeurd, aldus The Telegraph.

'Schandelijk misleidend'

Kort na de publicatie van het interview werd een klacht ingediend bij de farmaceutische waakhond – de Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA) – door UsForThem, een campagnegroep van ouders die opkomt voor kinderrechten tijdens de coronacrisis.

De opmerkingen van Bourla zouden ‘schandelijk misleidend’ en ‘extreem promotioneel’ zijn. Met de beweringen zouden Bourla en Pfizer verschillende clausules van de gedragscode van de Association of British Pharmaceutical Industry (ABPI) hebben geschonden.

"Er is gewoon geen bewijs dat gezonde schoolkinderen in het Verenigd Koninkrijk een significant risico lopen op het SARS COV-2-virus en de suggestie dat dit wel zo is, is schandelijk misleidend,” aldus de klachten.

De PMCPA riep een panel voor de gedragscode bijeen, dat vaststelde dat Pfizer de code op verschillende manieren had geschonden met de uitspraken, zoals het misleiden van het publiek, het doen van ongefundeerde beweringen en het niet op een feitelijke en evenwichtige manier presenteren van informatie.

In beroep bevestigd

Pfizer ging in beroep tegen de bevindingen en weerlegde met klem de beweringen van UsForThem dat Bourla de gedragscode had geschonden. De fabrikant betoogde dat de opmerkingen waren gebaseerd op ‘actueel wetenschappelijk bewijs’ en konden worden gestaafd door de ‘openbaar beschikbare onafhankelijke baten-risicobeoordelingen’.

Recentelijk kwam een commissie van beroep bijeen om hun argumenten te onderzoeken. De overtredingen van de code met betrekking tot misleiding van het publiek, ongefundeerde beweringen en het gebrek aan evenwicht werden bevestigd.

Enkele andere klachten werden verworpen ­– waaronder dat Pfizer de industrie in diskrediet had gebracht, irrationeel gebruik van een geneesmiddel had aangemoedigd en had nagelaten hoge normen te handhaven.

Medicijnwaakhond PMCPA heeft aangegeven dat het volledige rapport in de komende weken zal worden gepubliceerd.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Mooi, nou nog een vervolg erop. Stel het tribunaal maar samen wat mij betreft.

"Dit verstoort het onderwijssysteem aanzienlijk, en er zijn kinderen die ernstige symptomen krijgen,"
Bewijzen ?????????

Cookies op deze website