Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 02 februari 2022

Freedom Convoy 2022: kanteling in Canada?

Redactie Blckbx
Thumbnail freedom convoy

Overwegend buiten het zicht van het grote publiek, is in Canada een opmerkelijke protestactie gaande van vrachtwagenchauffeurs die zich verzetten tegen de vaccinatieplicht.

Afgelopen weekend vond het voorlopige hoogtepunt plaats: een grootschalige manifestatie voor het parlementsgebouw in Ottawa. En het is nog niet voorbij: de vrachtwagens houden het centrum van Ottawa nog steeds bezet en de truckers zijn niet van plan om te vertrekken voordat de vaccinatieplicht van tafel is.

Vaccinatieplicht voor truckers

In Canada golden al zeer dwingende regels, waaronder een vaccinatieplicht voor álle ambtenaren en zeer vergaand 2G-beleid in meerdere provincies, maar de duimschroeven zijn recentelijk nog verder aangedraaid. Vanaf 22 januari moeten vrachtwagenchauffeurs een vaccinatiebewijs tonen om de grens met de VS over te steken. Behalve dat dit voor grote problemen in de bevoorrading kan zorgen, komen hiermee mogelijk duizenden vrachtwagenchauffeurs zonder werk te zitten, of moeten zij zich tegen hun zin laten vaccineren.

Freedom Convoy 2022

Om aan de regering duidelijk te maken dit niet te accepteren, hebben de truckers zich verenigd in een nationale protestactie: Freedom Convoy 2022. Vanaf het weekend van 22 januari zijn er drie konvooien – vanaf de westkust, de oostkust en het zuiden – vertrokken richting de hoofdstad Ottawa, om daar het plein voor het parlementsgebouw te bezetten, net zo lang tot de regering de vaccinatieplicht intrekt.

Zaterdag 29 januari kwamen de konvooien aan in Ottawa, vergezeld door vele tienduizenden – zo niet meer – Canadezen van allerlei pluimage, die een einde van de maatregelen eisen. Het werd een massale viering van de vrijheid. Op maandag vertrokken veel mensen, maar de vrachtwagenchauffeurs houden nog steeds een groot deel van het centrum bezet met hun trucks en hebben niet de intentie om te vertrekken voordat hun eisen zijn ingewilligd.

Breed gedragen

Al vrij snel werd duidelijk dat de protestactie breed gedragen wordt door de bevolking. Steeds meer mensen sloten zich aan bij de verschillende konvooien richting Ottawa. Niet alleen vrachtwagens, maar ook veel personenwagens reden mee.

Daarnaast werden de konvooien op tal van plaatsen door de lokale bevolking toegejuicht en ondersteund met voedsel en andere voorzieningen, zoals in Calgary en Edmonton. Ook werden er allerlei aanpalende protestacties op touw gezet.

En met hun crowdfundingsactie hebben de truckers op dit moment al 10 miljoen Canadese dollar (7 miljoen euro) ingezameld, afkomstig van meer dan elfduizend donateurs. Het is in Canada de op één na grootste crowdfunding ooit.

Reactie Trudeau

Premier Trudeau heeft zich ondertussen niet van zijn meest verbindende kant laten zien. Het begon met zijn nu al beruchte verklaring van 27 januari waarin hij alle vrijheidslievende Canadezen compleet miskende door hen te bestempelen als een ‘small fringe minority’ met ‘unacceptable views.

Later wekte hij de indruk direct contact met de demonstranten te ontwijken door in quarantaine te gaan vanwege blootstelling aan het virus, ondanks zijn drie prikken en een negatieve zelftest

Op zaterdag 30 januari werd duidelijk dat Trudeau en zijn gezin hun huis in Ottawa om veiligheidsredenen hadden verlaten. En de poppenkast werd helemaal compleet toen hij een dag later bekendmaakte besmet te zijn met corona.

Het miskennen van mensen die hun ongenoegen uiten, bereikte het toppunt in de verklaring die Trudeau op maandag 31 januari aflegde. Hierin gaf hij aan niet met hen in gesprek te willen gaan, omdat zij haatzaaiende retoriek zouden uiten, gewelddadig zouden zijn naar medeburgers en geen respect zouden tonen voor de wetenschap en gezondheidswerkers.

Het demoniseren van vrijheidslievende Canadezen vindt overigens navolging in een groot deel van de reguliere media, die er genoegen in scheppen in te zoomen op het kleine aantal demonstranten met dubieuze uitingen dat altijd wel te vinden is tijdens een grootschalige manifestatie.

Staartje

Dit verhaal is dus nog niet ten einde. Niet alleen in Canada. Ook in de rest van de wereld zouden weleens rimpelingen kunnen optreden, zoals in Australië, maar ook in Nederland, waar in een snel groeiende Telegram-groep plannen worden gesmeed voor een polderversie van de Freedom Convoy.

Geschreven door: Roy Bernabela

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JBG

Prachtig hoe deze truckers op een vreedzame manier vragen om gehoord te worden. Prachtig om ook te vernemen dat gevaccineerden hen steunen in hun actie. Triestig om de reactie van de leider van dat land te zien.

Requin

WONDEREN KUNNEN ONAANGENAAM ZIJN
Dat het nog zo vredig gaat mag wel een wonder heten bij een feitelijke zelfmoordplicht.
Blijf opkomen tegen de genocide op kinderen en daar moet je mensenrechtelijk wel
alle middelen inzetten als de balans maar positief blijft in te redden levensjaren.

Onderstaande link geeft, nu nog, wat op weltlschmerz is verdwenen.
https://hetanderenieuws.nl/the-cure-met-erik-boomsma/

Dat de waarheid nog niet tot iedereen is doorgedrongen mag wel een
onaangenaam wonder heten. Dat leger en politie hun wettelijke taak
verzaken in deze genadeloze oorlog, ook tegen henzelf, is geen wonder
maar de grootste schande in de grootste genocide van de eeuw op
maatschappij, cultuur en de toekomst: onze jongeren.

Cookies op deze website