Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 07 februari 2022

GoFundMe keert donatie aan truckers niet uit, maar Freedom Convoy groeit alsnog

Redactie Blckbx
Thumbnail Ottawa protest

Ondanks de nodige tegenwind trekt de Freedom Convoy onverschrokken verder.

Het aanzienlijke geldbedrag dat de truckers met hun crowdfundingsactie hadden opgehaald, is in beslag genomen door GoFundMe. Macht en media schetsen een vertekend beeld en de handhaving wordt repressiever, maar de Freedom Convoy wint toch aan momentum.

Crowdfunding belemmerd

Dankzij de breed gedeelde steun onder de bevolking wisten de vrachtwagenchauffeurs in korte tijd meer dan 10 miljoen Canadese dollar op te halen, waarmee het de op één na grootste crowdfunding in Canada ooit werd.

Maar sinds donderdag 4 februari kunnen zij niet meer over dat ingezamelde geld beschikken. Het platform dat de crowdfunding faciliteerde, GoFundMe, is gestopt met het uitkeren van geld aan de truckers, omdat zij regels ten aanzien van geweld en intimidatie overtreden zouden hebben.

In een verklaring valt te lezen dat GoFundMe bewijs heeft ontvangen van de politie dat de demonstratie is verworden tot een ‘bezetting’, waarbij gewelddadigheden en andere illegale praktijken zouden plaatsvinden. Dit is opmerkelijk, omdat uit gegevens van de politie juist zou blijken dat de criminaliteit is afgenomen sinds het begin van de manifestatie. Ook strookt het niet met het beeld dat de Freedom Convoy vooral een feestelijk festijn is, gedragen door Canadezen van all walks of life.

Aanvankelijk wilde GoFundMe het ingezamelde geld verdelen onder liefdadigheidsinstellingen, maar dit leidde tot flink wat kritiek. Jordan Peterson beschreef de actie van GoFundMe op Twitter (2,3 miljoen volgers) als ‘theft’ en noemde het ‘the single worst act of political corruption I have ever witnessed in Canada.’

Elon Musk noemde GoFundMe in een meme op Twitter (72,9 miljoen volgers) ‘professional thieves.’ Ook wees hij op de hypocrisie van het bedrijf door op te merken dat zij er in de zomer van 2020 – tijdens de protesten van Black Lives Matter – geen problemen mee hadden om steun uit te spreken voor de Capitol Hill Occupied Protest, een gebied in Seattle dat wekenlang werd bezet door linkse activisten.

Na aanzwellende publieke druk besloot GoFundMe het geld terug te storten aan de donateurs, in plaats van te verdelen onder liefdadigheidsinstellingen.

Direct nadat GoFundMe aangaf geen geld meer uit te keren, zijn de organisatoren een nieuwe crowdfundingsactie gestart op het platform GiveSendGo, waar op dit moment al meer dan 4 miljoen Amerikaanse dollar is opgehaald. Door het grote aantal bezoekers is de website afgelopen weekend een aantal keer tijdelijk uit de lucht geweest.

Vertekend beeld

De premier heeft ook de afgelopen week weer zijn best gedaan om de vrijheidslievende Canadezen te typeren als immoreel. In plaats van burgers serieus te nemen en in te gaan op hun zorgen, koos Justin Trudeau ervoor om te veronderstellen dat de Freedom Convoy vooral wordt gedreven door antisemitisme, islamofobie, racisme, homofobie en transfobie. Ook in de reguliere media werden vooral de incidenten van onwenselijk gedrag benadrukt die ongetwijfeld hebben plaatsgevonden.

Deze vertekende voorstelling van zaken staat in schril contrast met de beelden van Lowlandsachtige en kindvriendelijke taferelen die ons bereiken via sociale media.

Handhaving

Om zoveel mogelijk mensen te verhinderen hun stem te laten horen, heeft de politie in Ottawa wegbarrières opgeworpen en straten afgesloten. Ook hebben zij in een tweet aangekondigd mensen te zullen arresteren die de truckers ondersteunen met materiële goederen, zoals gas, dat essentieel is om warm te blijven bij temperaturen die ‘s nachts kunnen dalen tot onder de -10 graden Celsius.

Tevens heeft de burgemeester van Ottawa de noodtoestand uitgeroepen, hoewel het nog onduidelijk is welke extra bevoegdheden dit oplevert, behalve dat het makkelijker wordt om materieel aan te schaffen voor de diverse diensten die werken in de frontlinie.

Manifestaties houden aan

Ondanks de pogingen om de vaart uit de Freedom Convoy te halen, wint het initiatief nog steeds aan momentum. Uit een protestactie tegen de vaccinatieplicht voor vrachtwagenchauffeurs, lijkt een volksbeweging te ontstaan die niets minder eist dan een einde aan álle maatregelen en terugkeer van de vrijheid zoals die normaal was voor 2020.

In Ottawa gingen dit weekend opnieuw vele duizenden mensen de straat op om hun vrijheid te vieren tussen de standvastig geparkeerde trucks, die nog altijd een groot deel van het centrum bezet houden.

Ook buiten de hoofdstad zijn er protestacties. Uit solidariteit met hun collega’s die het centrum van Ottawa bezetten, blokkeert een groep truckers al vanaf zaterdag 29 januari de grensovergang met de VS in Coutts, Alberta. Afgelopen weekend vond in Toronto een grote manifestatie plaats. En ook in het centrum van Quebec is een grote groep truckers neergestreken. In Vancouver werd een konvooi tegengehouden door een groep tegendemonstranten op fietsen, die onder meer borden droegen waarop stond ‘No Hate Speech.’

Nederland

Zondag is een konvooi van honderden vrachtwagens en personenauto’s door het noorden van Nederland gereden. In een Telegram-groep rond het initiatief worden voorbereidingen getroffen voor een landelijke actie op zaterdag 12 februari.

Geschreven door: Roy Bernabela

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
RvD

Echt schokkend dat dat ingezamelde geld gewoon geconfisqueerd wordt op last van de overheid. Tech terreur in het kwadraat.

Preacher

Dit is een voorproefje hoe het social credit systeem werkt.
Zo heb je een heleboel geld en zo heb je niets meer...

Cookies op deze website