Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 11 mei 2022

GGD: meer prikken vanwege verlenging Europese coronapas

Redactie Blckbx
2022 05 11 ggd meer prikken zomervakantie
1:30

De GGD rekent erop dat meer mensen de komende maanden een coronaprik komen halen, nu de EU het gebruik van de coronareispas (DCC) met een jaar heeft verlengd. ‘Mensen willen deze zomer toch kunnen reizen.’

“Als het coronatoegangsbewijs in bepaalde landen van kracht blijft, dan is de verwachting dat het aantal boostervaccinaties hoger zal zijn richting de zomervakantie," aldus een woordvoerder tegenover De Telegraaf. De woordvoerder voegt toe dat 'de GGD geen exacte cijfers heeft, omdat men niet vraagt naar de reden voor een vaccinatie'. Het ligt echter voor de hand dat angst om corona op te lopen niet de reden is om een vaccinatie of booster te gaan halen.

Frank Oostdam van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) weet dat miljoenen EU-burgers niet zijn gevaccineerd. "We zullen moeten leven met het DCC, want zonder zal het alleen maar moeilijker zijn te reizen," zegt hij.

Geen 'pandemie' toch verlengd

Het Europees Parlement besloot vorige week om het DCC met een jaar te verlengen tot 1 juli 2023, ondanks dat daar nergens in Europa een medische noodzaak voor is. Het verlengen betekent echter wel dat veel reizigers die willen reizen binnen Europa een geldige coronareispas zullen moeten laten zien, zeker om te kunnen vliegen. Voor een groen vinkje moeten mensen hersteld, volledig gevaccineerd of getest zijn. Veel mensen verkiezen dan blijkbaar toch de gratis prik boven het omslachtigere en vaak dure testen. In veel landen is testen namelijk niet gratis en een testbewijs is maar beperkt geldig. Dat laatste geldt overigens ook voor de prikken, zo is inmiddels gebleken.

EU wil medische database voor alle Europeanen

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie een digitale medische database wil voor alle Europeanen. Het ‘succes’ van de coronareispas was daarvoor een belangrijk argument. Het Europese medische dossier is bedoeld om ‘zaken in de zorg te vergemakkelijken’. Zoals ’een behandeling of medicatie buiten de landgrenzen’, maar ook ‘ontwikkeling van nieuwe vaccins of het belang van Volksgezondheid’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Ze blijven maar door pushen, helaas zien vele mensen het nog steeds niet, en of zijn vele mensen te goed gelovig en of laten ze het maar toe want dan kunnen ze over de grens oid, te triest.

Vroeger kon je nog dreigen met , ik stap naar de krant of het nieuws en vermeld jullie methodes... dan stopten ze wel, maar nu helpt het niet, ze zitten allemaal in het grote spel, zelfs big tech enz enz enz, we zullen het zelf moeten doen, legaal werkt weinig tegen de kwade krachten, toch blijft er altijd een mogelijkheid open, maar dat zal nog ff duren.

Cookies op deze website