Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 30 maart 2022

Hugo de Jonge hield bewust communicatie buiten zicht

Redactie Blckbx
2022 03 30 De Jonge wob2
05:10

Uit wob-documenten blijkt dat Hugo de Jonge als minister van VWS bewust communicatie buiten het zicht heeft gehouden. Hij gebruikte illegaal een privé e-mailadres en wilde over sommige zaken alleen op papier communiceren.

De wob-documenten waaruit dit blijkt werden dinsdagavond op Twitter gedeeld door de onderzoekers Wouter Aukema, Daniël van der Tuin, Marc van der Vegt en Cees. Uit hun speurwerk blijkt dat De Jonge bepaalde informatie buiten het zicht wilde houden.

Persoonlijk e-mailadres

De Jonge liet sommige communicatie naar zijn persoonlijke iCloud account sturen. Dit betreft onder andere vertrouwelijke berichten over de aankoop van vaccins. In een e-mail van 4 augustus 2020 schrijft een ambtenaar aan een viertal VWS-medewerkers dat dit weleens problemen zou kunnen opleveren: “De vertrouwelijke versie mag officieel niet naar een iCloud mail adres … daar krijg je dus gedoe mee later. Maar goed ik zal het wel doen als jij dat wilt.”


Ook zijn er verschillende e-mails opgegraven die verzonden zijn vanaf het iCloud-adres van De Jonge, waaronder één die gaat over ‘Contact burgemeester Lenferink Leiden’.

Alleen papier

Verder blijkt dat De Jonge op 25 mei 2020 aangaf bepaalde stukken alleen nog op papier te willen ontvangen en niet meer per e-mail. Dit schrijft een ambtenaar expliciet in een e-mail-uitwisseling, die – zo is te lezen in de onderwerpbalk – gaat over de ‘Besluitvorming over wetgeving voor contactonderzoekapp’: “De minister heeft aangeven stukken niet meer via de mail te willen ontvangen (tenzij uiteraard het niet anders kan, maar dan even in overleg met mij). Zou het lukken deze reactie vandaag voor 18:15 klaar te hebben? Dan kan ik het nog uitprinten en meegeven in de tas.”


Ambtenaren lijken huiverig

Maar het lijkt erop alsof er al eerder sprake was van een wens bij de minister om bepaalde informatie alleen nog per brief te ontvangen. In een e-mail van 14 mei 2020 wijst een ambtenaar namelijk op het feit dat deze werkwijze kan wringen met de regelgeving: “Dat van die brief herken ik ;-) Maar ik denk dat er [een] moment kan komen dat we ook zonder zijn toestemming moeten gaan sturen, al was het maar voor de parlementaire geschiedschrijving en anticiperend op een mogelijk wob-verzoek.”


Sywerts mondkapjes niet nodig

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) werd in maart 2020 opgericht door het ministerie van VWS en was verantwoordelijk voor de inkoop van medische hulpgoederen.

In een bericht van 7 mei 2020 schrijft een ambtenaar aan Bas van den Dungen, secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, dat het LCH geen mondkapjes nodig heeft: “Hij geeft aan dat ze bij LCH niks meer nodig hebben, er meer dan een jaar voorraad is en het dus sowieso een nee is.” Later werden er bij Van Lienden en zijn compagnons toch 40 miljoen mondkapjes – ter waarde van 100 miljoen euro – gekocht, die nooit gebruikt zouden worden vanwege het overschot.

Verder in het nauw

Met deze nieuwe onthullingen lijkt Hugo de Jonge verder in het nauw te komen. Vorige week kwam al aan het licht dat hij gelogen heeft over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met van Lienden. Op 7 juni 2021 zei hij namelijk dat hij daar ‘niet bij betrokken was’, maar de Volkskrant onthulde vorige week dat De Jonge een topambtenaar contact liet opnemen met Van Lienden en zich actief bemoeide met de manier waarop de deal later tot stand zou komen.

Naar aanleiding van de onthulling van de Volkskrant vroeg de Tweede Kamer het ministerie van Volksgezondheid om een feitenrelaas, zodat er duidelijkheid zou komen over de rol van De Jonge in de mondkapjesdeal. Dat feitenrelaas zou afgelopen maandag gepresenteerd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Volgens minister van Medische Zorg Conny Helder zou ‘een deel van het feitenrelaas uitlichten echter geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het onderzoek’.

Helder refereert aan een groot onderzoek naar de gang van zaken rond de deal dat wordt uitgevoerd door Deloitte. Deloitte voert dit onderzoek onafhankelijk en zelfstandig uit. Het is daarom onduidelijk hoe een feitenrelaas opgesteld door ambtenaren ‘de zorgvuldigheid en de volledigheid’ van dit onderzoek zou ondermijnen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website