Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 23 maart 2022

Hugo de Jonge bemoeide zich illegaal met mondkapjesdeal

Redactie Blckbx
2022 03 23 hugo de jonge bemoeide zich met mondkapjesdeal
2:00

Minister Hugo de Jonge was persoonlijk betrokken bij de mondkapjesdeal tussen Sywert van Lienden en de regering. De voormalig coronaminister liet een topambtenaar contact opnemen met Van Lienden. De Jonge had zich als minister van Volksgezondheid niet met de deal mogen bemoeien.

Dat onthult de Volkskrant vandaag, op basis van informatie uit interne documenten en WhatsAppberichten waar het de hand op wist te leggen na een wob-verzoek. Op 7 juni 2021 zei minister De Jonge juist nog dat hij niet betrokken was bij de mondkapjesdeal.

‘Inside pissing out’

De Jonge vroeg zijn partijgenoot Bas den Dungen, de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, in april 2020 via WhatsApp om contact op te nemen met Sywert van Lienden. "Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in", schreef De Jonge. "Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt."

Het antwoord van Den Dungen aan De Jonge luidde: "Gebeld en voicemail ingesproken dat ie mij vanavond kan bellen. En anders heel het weekend. Ik zal zelf ook nog wel paar keer bellen." De Jonge reageerde hierop met 'super'.

Een week later sloot de regering een deal met Van Lienden.

De Jonge overtrad regels

Minister De Jonge, die tijdens de pandemie als minister van Volksgezondheid werkte, had zich niet met de inkoop mogen bemoeien. Die taak was weggelegd voor het ministerie van Financiën, schrijft de Volkskrant.

Hugo de Jonge ontkent dat hij zich actief heeft bemoeid met de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Volgens De Jonge worden er in het bericht in de Volkskrant ’suggesties gedaan die niet kloppen’.

Strafrechtelijk onderzoek

Vorige maand werd bekend dat Van Lienden tijdelijk was opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD, in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal. Van Lienden en zijn zakenpartners hielden 20 miljoen euro over aan de overeenkomst.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Onbgrijpelijk onbelangrijke medische ingrepen in uw spaarvarken
---------------------------------------------------------------------------------------
Totaal onbelangrijke onthulling die achterovergedrukte miljoenen door Sywert van Lienden als we dat afzetten tegen de bedragen de Sigrid Kaag en Hugo de Jonge naar Bill Gates hebben gesluisd via het GAVI.

Bekend gegeven, als je miljoenen vermoord en miljarden rooft dan ben je een weldoener.
Een kantoorklerk die een gummetje van de baas steelt belandt in cel.

Dit pikt een volk dat voor tirannen zwicht. Maar voor hoelang, nu dagelijks kinderen zieker
worden door de herhaalde boosters van de niet nieuwsgierige Agema's en forumframende
burgerboerinnen.

Alleen met een massale en korte veldslag krijg je bilderbergs boeventuig op de knieen voor het schavot tot schrik van schichtige schapen voor het slachtthuis.

Flipje het Fruitbaasje vanTiel in antiterroristische opruiing naar excellenties
die je niet mag uitmaken voor crimineel of moordenaar. Gelukig mag je
een misdadiger tegen de mens(e)lijkheid en dieven nog wel eerbiedig
aanspreken.

Dag excellentie Hugo, dag excellentie Sigrid, dag excellentie Mark,
dag hooggeleerde heer Schwab, dag hare majesteit.

Met dank aan een virtueel verblijf in de digitale wereld van de NCTV.

mikaveli

Een ding dat we praktisch kunnen garanderen, is dat hoe nadrukkelijker de Jonge misstanden ontkent, hoe zekerder we kunnen zijn dat precies het tegenovergestelde waar is.
Wanneer een onbetrouwbare minister zoals hij, met een geschiedenis van eindeloos liegen en opzettelijk bedrog, volhoudt dat noch hij, noch zijn vrienden hebben geprofiteerd van de verduistering van staatsgelden, is het waarschijnlijk beter om aan te nemen dat hij opnieuw liegt.

Cookies op deze website