Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 16 april 2022

Hulpdiensten Berlijn rukten 30 procent vaker uit voor hartaanvallen in 2021

Redactie Blckbx
2022 04 16 berlijn hartaanvallen
3:30

In Berlijn moesten hulpdiensten in 2021 veel vaker uitrukken voor hartaanvallen en beroertes. De Berlijnse senaat geeft toe dat dertig procent meer reddingsacties nodig waren voor mensen met hartproblemen. Bezorgde brandweerlieden willen dat de Duitse gezondheidsinstituten RKI en PEI de stijgingspercentages voor heel Duitsland gaan onderzoeken.

De cijfers werden vrijgegeven door de Berlijnse senaat na een verzoek daarom door SPD-parlementslid Robert Schaddach, meldt de Berliner Zeitung. Schaddach vroeg de senaat om de cijfers van de hulpdiensten van de afgelopen vier jaar op een rij zetten. Deze week kreeg hij antwoord.

Het aantal meldingen met de trefwoorden ‘hartklachten / geïmplanteerde defibrillator’ en ‘pijn op de borst / overige klachten op de borst’ steeg in 2021 met 31 procent tot een totaal van 43.806 inzetten ten opzichte van de gemiddelden uit 2018/2019. Het aantal gelogde inzetten onder de trefwoorden ‘beroerte / transient ischaemic (TIA) Attack’ steeg met 27 procent tot een totaal van 13.096 inzetten in vergelijking met de gemiddelden van 2018/2019. In 2020 was er een ook een stijging ten opzichte van de twee jaren ervoor, maar die was een stuk lager.

Oorzaak volgens senaat

De hulpdiensten moesten dus in vaccinatiejaar 2021 gemiddeld ongeveer dertig procent vaker uitrukken voor hartproblemen dan in 2018 en 2019. Volgens de senaat werd de enorme stijging in 2021 veroorzaakt door: “Veranderingen in de gebruiksfrequentie van de hoofdklachtenprotocollen 'hartklachten / geïmplanteerde defibrillator' en 'pijn op de borst / overige klachten op de borst' in het kader van de gestandaardiseerde spoedoproepvraag kunnen samenhangen met intensiever protocolgebruik, de classificatie van symptomen, de verdere ontwikkeling van kwaliteitszorg, maar ook met veranderingen in de inzetcijfers bij spoedeisende hulpverlening, bijvoorbeeld als gevolg van bevolkingsgroei of demografische veranderingen.” De senaat benadrukt tevens dat aan de hand van het sterk gestegen aantal oproepen voor hartproblemen geen sluitende diagnose kan worden gesteld dat het ook daadwerkelijk om hartproblemen ging.

‘Dergelijke stijgingspercentages behoeven uitleg’

De Berlijnse brandweerbond, een vereniging van honderden vaccin-kritische brandweerlieden, neemt geen genoegen met de verklaring van de senaat. Een woordvoerder van de brandweerbond zegt tegen de Berliner Zeitung: "Dergelijke stijgingspercentages moeten worden verklaard. Wat de opvallende stijgingen betreft, moet worden nagegaan of er een oorzakelijk verband bestaat met de door het coronavaccin veroorzaakte neveneffecten van de vaccinatie, waarover steeds vaker wordt bericht in de media”. Wat de brandweerbond ook verontrust is dat de hoogste stijgingspercentages zich juist voordoen in de leeftijdsgroepen die niet horen tot de groepen die kwetsbaar zijn voor corona.

Onderzoek in heel Duitsland

De brandweergemeenschap ‘dringt er daarom bij de Berlijnse brandweerleiding op aan om in samenwerking met de deskundigen van het Robert Koch Instituut (RKI) en het Paul Ehrlich Instituut (PEI) een wetenschappelijk en open onderzoek in te stellen naar een mogelijk verband, gelet op de beschikbare inzetcijfers’. Daarbij moeten de instanties volgens de brandweerbond onderzoeken of de torenhoge stijgingspercentages uit Berlijn ook in de rest van Duitsland zijn geconstateerd. Ook willen de brandweerlieden dat de vaccinatieverplichting voor personeel van hulpdiensten onmiddellijk van tafel gaat, in ieder geval tot er meer duidelijkheid is over de potentiële schadelijkheid van mRNA-vaccins.

De volledige vraag van SPD-parlementslid Robert Schaddach en de onverkorte antwoorden van de Berlijnse senaat zijn hier te vinden.

Ook in Australië meer hartaanvallen

Deze week meldde ook minister van Volksgezondheid Yvette D’Ath van de Australische staat Queensland een enorme toename van maar liefst 40 procent in levensbedreigende spoedgevallen, met name hartaanvallen en ademhalingsproblemen. De minister zegt geen idee te hebben waardoor de exorbitante stijging wordt veroorzaakt.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je deze uitzending waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website