Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 24 mei 2022

'Maskers veroorzaakten mogelijk juist méér coronasterfte', wijst studie uit

Redactie Blckbx
2022 05 24 studie mondmaskers
2:40

Het dragen van mondmaskers om het coronavirus af te remmen is niet alleen zinloos, maar leidde mogelijk zelfs tot méér coronasterfte, wijst een omvangrijke en peer reviewed studie uit.

De studie, getiteld ‘Correlation Between Mask Compliance and COVID-19 Outcomes in Europe’, stond onder leiding van Beny Spira, een universitair hoofddocent aan de Universiteit van Sao Paulo. Het rapport van de studie werd gepubliceerd in het Cureus Journal of Medical Science.

Spira en zijn team onderzoekers analyseerden de gegevens van 602 miljoen mensen uit 35 Europese landen over morbiditeit, mortaliteit en maskergebruik gedurende een periode van zes maanden.

"De bevindingen laten zien dat landen met een hoge mate van maskergebruik niet beter presteerden dan landen met een laag maskergebruik, in de periode van zes maanden tijdens de tweede Europese golf van COVID-19," was de conclusie van het onderzoek.

Spira, expert op het gebied van de moleculaire genetica van micro-organismen, claimt dat ‘het gebrek aan negatieve correlaties tussen maskergebruik en COVID-19-gevallen en -doden suggereert dat het wijdverspreide gebruik van maskers niet in staat was om de COVID-19-transmissie te verminderen, tijdens de sterke 2020-2021 herfst-winterpiek, op een moment dat een effectieve interventie het meest nodig was.'

Met andere woorden; het dragen van mondmaskers was waarschijnlijk zinloos om de verspreiding van het verkoudheidsvirus tegen te gaan, aldus de studie.

Maskers veroorzaken méér sterfte

Nog schokkender is dat de studie aan het licht bracht dat er een ‘matig positieve correlatie was tussen maskergebruik en COVID-19-sterfte’. Ofwel, het onderzoek wees uit dat landen met een hoog maskergebruik hogere corona sterftecijfers hadden dan landen waar het gebruik van mondmaskers minder was.

"De matige positieve correlatie tussen maskergebruik en sterfgevallen in West-Europa suggereert dat het universele gebruik van maskers schadelijke onbedoelde gevolgen kan hebben gehad," claimt Spira, onder verwijzing naar de volgende cijfers:

"De positieve correlatie tussen maskergebruik en gevallen was niet statistisch significant (rho = 0,136, p = 0,436), terwijl de correlatie tussen maskergebruik en sterfgevallen positief en significant was (rho = 0,351, p = 0,039). De correlatie tussen maskers en sterfgevallen was aanzienlijk hoger in het Westen dan in de Oost-Europese landen: respectievelijk 0,627 (p = 0,007) en 0,164 (p = 0,514)."

Vaccinatiegraad had geen invloed

Spira legt ook uit waarom factoren zoals vaccinatiegraad of eerdere coronagolven, die de studie hadden kunnen beïnvloeden, niet relevant waren:

"Dit is onwaarschijnlijk gezien het feit dat aan het einde van de in deze studie geanalyseerde periode (31 maart 2021), de vaccinatie-uitrol nog aan het begin stond, met slechts drie landen met een vaccinatiegraad hoger dan 20 procent: het VK (48 procent), Servië (35 procent) en Hongarije (30 procent), met alle doses afzonderlijk geteld," zei hij over de ongelijke vaccinatiegraad tussen landen.

"Men zou ook kunnen beweren dat de stijging van de besmettingsniveaus het gebruik van maskers heeft gestimuleerd, wat heeft geleid tot hogere niveaus van maskering in landen met reeds hogere besmettingsniveaus. Hoewel deze bewering zeker waar is voor sommige landen, hadden verschillende andere landen met hoge infectiecijfers, zoals Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje, al sinds het eerste halfjaar van 2020 strikte maskermandaten. Bovendien kenden alle landen tijdens de periode van zes maanden waarop deze studie betrekking heeft, een piek in COVID-19-infecties, waardoor ze allemaal onder een vergelijkbare druk stonden die mogelijk het niveau van maskergebruik heeft beïnvloed," voegde hij eraan toe.

Aan dovemansoren gericht

De studie wijst dus uit dat het dragen van mondmaskers besmetting hoogstwaarschijnlijk niet tegenhoudt en dat het mogelijk zelfs heeft geleid tot meer coronasterfte. Toch zullen deze conclusies bij veel mensen niet binnenkomen.

Een recente peiling in de Verenigde Staten wees uit dat bijna de helft van de Amerikanen wil dat de maskerplicht in vliegtuigen opnieuw wordt ingevoerd. Ook in de staat New York dreigt de maskerplicht terug te keren. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) roept daar op om in 54 counties met een hoge besmettingsgraad de mondmaskers weer uit de la te halen. In Philadelphia heeft een schoolbestuur deze week de maskerplicht voor medewerkers en studenten opnieuw ingevoerd. In Italië, waar mondmaskers voor volwassenen sinds begin mei niet meer verplicht zijn, wordt de gezichtsbedekking nog altijd opgedrongen aan schoolkinderen, ondanks dat ook bekend is dat dit hun ontwikkeling belemmert.

De regering van Italië heeft samen met enkele andere EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Spanje, ook besloten de maskerverplichting op vluchten te handhaven, ondanks het feit dat de Europese Unie de verplichting voor de aangesloten landen heeft opgeheven.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Waarschijnlijk verkopen hamers voor het doodslaan van virussen ook bijzonder goed aan
het goedgelovige volk.

ErikUitBussum

Als ik met mijn 2x bespoten vrouw dit soort artikelen wil bespreken zegt zij dat ik alleen deze kant van t verhaal wil belichten. Dan zeg ik, dit is de kant van de waarheid. Gesprek wordt dan iets grimmiger. Zijn er onderzoeken die haar kant bevestigen, dat die kapjes wel werken. Zij droeg een kapje van katoen, met bloemetjes erop. Rest my case....Ik hou heel veel van haar, dit is helaas wel vermoeiend..Erik

Cookies op deze website