Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 23 november 2022

Noorwegen adviseert booster niet voor volwassenen en zorgpersoneel

Redactie Blckbx
2022 11 23 noorwegen booster
2:00

Het Noorse gezondheidsinstituut zegt dat het volwassenen tussen 18 en 64 geen COVID-booster aanbeveelt. Ook voor zorgpersoneel wordt de oppepprik niet geadviseerd. Prominente artsen geven aan de booster zelf niet te nemen.

Het Noorse Gezondheidsinstituut (NIPH) kwam enkele dagen geleden met het opmerkelijke nieuws dat het volwassenen niet aanbeveelt om de laatste ronde COVID-prikken te nemen.

NIPH kondigde weliswaar aan dat de injecties nu beschikbaar zijn voor de groep 18-64-jarigen maar ‘het feit dat het voor meer mensen mogelijk is gemaakt een nieuwe boosterdosis te nemen, betekent niet dat wij vinden dat iedereen in deze doelgroep een nieuwe dosis moet nemen’, aldus Are Stuwitz Berg, afdelingsdirecteur bij het NIPH. “Het maakt het voor degenen die dat willen mogelijk daarvoor te kiezen," voegde hij toe.

"Het risico van een ernstig ziekteverloop in deze leeftijdsgroep is laag, en het voordeel van een nieuwe boosterdosis zal beperkt zijn, aangezien de vaccinatiegraad hoog is en velen ook relatief recent een infectie hebben ondergaan."

Gezondheidszorg

Volgens het NIPH is er momenteel ook geen basis om personeel in de gezondheidszorg dit najaar een nieuwe boosterdosis te adviseren.

"De behoefte aan meer individuele bescherming is voor de meeste mensen gering en de dekking voor de eerste drie doses is hoog. Personeel in de gezondheidszorg kan ook zelf beslissen of ze een boosterdosis willen of niet,” aldus Berg.

Kinderen en jongvolwassenen onder de 18 jaar komen in Noorwegen niet in aanmerking voor een COVID-booster.

Artsen willen prik ook niet

Volgens journalist Peter Imanuelsen geven verschillende prominente artsen in Noorwegen nu aan zelf ook te bedanken voor de prikken.

"Nee, ik doe het niet. Ik heb onlangs COVID-19 gehad, maar ik zou deze booster toch niet genomen hebben," citeert hij dr. Einar Sagberg, senior infectieziekte-arts in Drammen.

Andere vooraanstaande artsen in Noorwegen waarschuwen dat vooral jongeren zich wel twee keer moeten bedenken voordat ze de booster nemen.

"Vooral de jongsten moeten mogelijke bijwerkingen afwegen tegen de voordelen van deze dosis," zei Ingrid Bjerring, hoofdarts bij de gemeente Lier, die aangeeft zelf niet van plan te zijn de booster te nemen.

Een onderzoeker van vaccins aan de Universiteit van Oslo vindt dat er geen reden is om gezonde mensen voor een vierde keer te vaccineren.

Denemarken en Australië

Denemarken maakte in september al bekend dat het geen coronavaccins meer aanbiedt aan mensen onder de 50 jaar, nadat het land eerder al stopte met het prikken van kinderen en jongeren onder de 18 jaar.

Vorige week gaf de Australische vaccinadviesgroep aan geen toestemming te geven voor het toedienen van een vierde COVID-booster aan mensen onder de dertig, vanwege het verhoogde risico op myocarditis – ontsteking van de hartspier.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

"De behoefte aan meer individuele bescherming is voor de meeste mensen gering en de dekking voor de eerste drie doses is hoog.
De berichtgevingen, doden plus schade, op het internet bij de nieuwe echte media heeft gewerkt, ze kunnen er niet meer omheen.
NL gaat echter door met het uitdunnen van zijn bevolking.

Natuurlijke-immuniteit

Het is ontluisterend dat men wakker wordt gemaakt door begrafenisondernemers dan door het merendeel van medisch professoren op universiteiten.

Cookies op deze website