Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 23 augustus 2022

Omstreden Amerikaanse RIVM-baas Anthony Fauci treedt af

Redactie Blckbx
2022 08 23 Fauci stopt2
3:00

Anthony Fauci, die ervan wordt beschuldigd gelogen te hebben over Amerikaanse financiering van omstreden gain-of-function-onderzoek in Wuhan, maakte maandag bekend zijn functies neer te leggen. Maar de Republikeinen willen hem nog steeds ter verantwoording roepen.

Fauci is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en chef van het NIAID Laboratory of Immunoregulation. Ook is hij eerste medisch adviseur van de president. Hij stopt niet direct, maar blijft zijn posities vervullen tot het einde van het jaar, liet hij maandag weten in een verklaring.

Niet met pensioen

Fauci treedt weliswaar af, maar blijft actief: “Hoewel ik mijn huidige functies neerleg, ga ik niet met pensioen. Na meer dan vijftig jaar overheidsdienst ben ik van plan om de volgende fase van mijn carrière in te gaan, nu ik nog zoveel energie en passie voor mijn vakgebied heb. Wat ik als NIAID-directeur heb geleerd, wil ik gebruiken om de wetenschap en de volksgezondheid te blijven bevorderen en om de volgende generatie wetenschappelijke leiders te inspireren en te begeleiden, zodat zij de wereld kunnen voorbereiden op toekomstige bedreigingen van infectieziekten.”

Gain-of-function-onderzoek

De aankondiging van Fauci komt in een periode waarin de Republikeinen in het Congres jacht op hem maken. Onder leiding van senator Rand Paul stellen zij onderzoeken in het vooruitzicht naar de Amerikaanse reactie op corona, mochten zij bij de komende tussentijdse verkiezingen in oktober een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden of de Senaat veroveren. Zij richten hun aandacht vooral op Fauci in relatie tot de Amerikaanse financiering van gain-of-function-onderzoek in Wuhan.

Met gain-of-function-experimenten proberen onderzoekers in een laboratorium een virus dusdanig aan te passen dat er een nieuwe variant ontstaat. Deze variant kan bijvoorbeeld dodelijker, makkelijker overdraagbaar of niet meer te behandelen zijn.

In mei getuigde Fauci voor het Congres: “De NIH [National Institutes of Health, waar het NIAID deel van uitmaakt] financiert geen gain-of-function-onderzoek in het Wuhan Institute of Virology en heeft dat ook nooit gedaan.” Maar documenten die zijn vrijgegeven na een FOIA-verzoek (vergelijkbaar met een Wob-verzoek) tonen aan dat er weldegelijk NIH-fondsen werden gebruikt voor de financiering van gain-of-function-onderzoek in Wuhan. Volgens Fauci was hij zich daar op het moment van getuigen in het Congres niet van bewust, maar dit wordt tegengesproken door EcoHealth Alliance, de organisatie die het omstreden onderzoek in Wuhan uitvoerde met financiering van de NIH. Sommige wetenschappers betwisten dat het betreffende onderzoek – heel strikt genomen – voldoet aan de definitie van gain-of-function.

Lab-leak-theorie

Fauci wordt er ook van beschuldigd de lab-leak-theorie onderdrukt te hebben. Vrijgegeven e-mails suggereren dat hij al in het voorjaar van 2020 wist dat het goed mogelijk is dat corona uit een lab komt, maar dat hij actief werkte aan het ontkennen en onderdrukken van deze theorie.

Voor Rand Paul betekent Fauci’s aftreden allerminst dat het jachtseizoen is afgelopen, laat hij weten op Twitter. “Het aftreden van Fauci zal een diepgaand onderzoek naar de oorsprong van de pandemie niet verhinderen. Hij zal worden gevraagd onder ede te getuigen over alle besprekingen waaraan hij heeft deelgenomen in verband met het lek in het lab.”

Tekst gaat verder onder de tweet

‘Vaste hand’

President Joe Biden bedankte Fauci in een verklaring en prees hem. “Ik heb hem leren kennen als een toegewijde ambtenaar en een vaste hand met wijsheid en inzicht, geslepen gedurende tientallen jaren in de voorhoede van enkele van onze meest gevaarlijke en uitdagende gezondheidscrises.”

Uit conservatieve hoe klonken minder lovende berichten. “Zijn behandeling van COVID zou in de toekomst bestudeerd moeten worden als een blauwdruk van wat niet te doen,” zei New York Post-columnist Karol Markowicz. “Meer dan wat dan ook, politiseerde Fauci een gezondheidscrisis en mensen stierven door hem. Dat zou de blijvende herinnering moeten zijn die we allemaal aan hem hebben. Hij was verschrikkelijk in zijn werk en de media hielden van hem.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Luc Montagnier had de aids-sequentie in het biowapen al aangegeven en daarmede onomstotelijk bewezen dat het virus in een lab was gemaakt. In de recente lezing door Pierre Capel werd dit nog eens, thans heel gedetailleerd, uit de doeken gedaan.

Wat ik mis op deze site is een scherpe veroordeling van de Kuipers, Koopmannen en Dissels als massamoordenaars, die in tribunalen gewogen zullen worden op misdaden tegen de menselijkheid.

Ook WITS-documenten als bewijs voor genocide met voorbedachte rade mis ik hier.

GTRene

Hij gaat wellicht ergens 'werken' waar ie wordt beschermt en ze hem niet kunnen oppakken oid ene soort onschendbaarheid krijgt en of goed beschermt wordt door, zoals dat nu al het geval was, maar dan nog dieper voor als de Reps weer aan het roer komen en dat zal als alles nu wel eerlijk gebeurt, zeker gebeuren... dus zal hij zich indekken, maar het anders benoemen, zodat het goed klinkt en of logisch oid.

Cookies op deze website