Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 11 november 2022

‘Onafhankelijke’ wetenschappers hielpen De Jonge in ‘steunpilaar’ de Volkskrant

Redactie Blckbx
2022 11 11 Pierik Wob
3:00

Uit een vrijgegeven Wob-document blijkt dat filosoof Marcel Verweij en rechtsfilosoof Roland Pierik een opiniestuk plaatsten in de Volkskrant, waarmee zij toenmalig zorgminister Hugo de Jonge steunden in zijn vaccinatiedwang.

Data-analist Cees van den Bos publiceerde het Wob-document vandaag op Twitter. Verweij en Pierik van de Denktank Desinformatie schreven een opiniestuk met als titel ‘Vaccinatie hóéft niet. Maar piep dan ook niet over minder vrijheid’, dat op 17 november 2020 gepubliceerd werd door de Volkskrant. Twee dagen daarvoor, op 15 november, kondigde Verweij in een e-mail aan het ministerie van VWS aan dat zij het stuk hadden geschreven en raadden zij de minister aan om hun argumenten te gebruiken in een Kamerdebat. “Zo rollen de Denktank en steunpilaar Volkskrant,” schrijft data-analist Van den Bos.

Het is vrijwel zeker dat Verweij de afzender van e-mail is, omdat @wur.nl de extensie is van de Wageningen Universiteit, waar hij werkzaam is. Pierik is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Verweij schrijft: “In de voorbije dagen heb ik samen met Roland Pierik een kort stukje geschreven waarin we Hugo de Jonge’s opmerking verdedigen dat corona-gevaccineerden straks meer bewegingsruimte zouden kunnen krijgen. In dit opiniestuk, dat we net naar de Volkskrant hebben gestuurd, leggen we uit (op een elegante manier denken we) dat daarbij helemaal geen sprake is van een vaccinatieplicht, en dat parlementariërs die dat wel beweren de plank erg misslaan. We hopen dat het snel gepubliceerd wordt, maar als VWS of Hugo de Jonge de argumentatie al eerder kan gebruiken in het debat: van harte welkom.”

In hun opiniestuk, waarmee ze niet alleen De Jonge van argumenten voorzagen maar ook de bevolking bespeelden, betogen zij dat er geen sprake is van een verkapte vaccinatieplicht door gevaccineerden meer bewegingsvrijheid te geven. “Met een effectief vaccin is de kans dat je een ander nog kunt besmetten zo klein, dat de bestaande beschermingsmaatregelen overbodig worden,” stellen zij. Maar dat argument blijkt nooit waar te zijn geweest.

‘Zwarte bladzijde’

Pierik en Verweij krijgen er in de reacties op Twitter flink van langs. “Walgelijk waar Roland Pierik en Marcel Verweij aan hebben meegewerkt en dat men zich bij het ministerie VWS met dit soort praktijken bezighoudt: onder het mom van 'gezondheid' mensen dwingen om vaccins te nemen. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van medische ethiek,” reageerde huisarts Els van Veen.

“Marcel Verweij van de Wageningen Universiteit steunde Hugo de Jonge in zijn dwingende prikplichtpropaganda. Ik zou me kapot schamen als Wageningse Universiteit. En wat een denigrerend opiniestuk schreef Verweij in ‘VWS-steunpilaar’ de Volkskrant samen met Pierik,” schreef medisch-ethisch adviseur Wendy Mittemeijer-Ooteman.

‘Steunpilaren’

Uit een Wob-document dat Van de Bos vorige week op Twitter publiceerde, blijkt dat Binnenlandse Zaken een Newsroom had ingericht om de sociale media te monitoren op berichten aangaande corona. Hierbij werd actief samengewerkt met big tech-bedrijven. En om te reageren op onwelgevallige berichten kon men ook gebruikmaken van ‘steunpilaren, zoals de media (NOS.nl, RTLNieuws.nl, Nu.nl, EenVandaag, etc.) en hun factcheckingrubrieken’.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Luus

Vanaf begin heb ik Hugo en zijn vrienden niet vertrouwd en trouw gebleven aan mijn eigen intuïtie zo blij mee geen vaccin genomen

Mab

Echt goede media zouden dit moeten oppakken, er komt zoveel uit die WOB documenten naar buiten; het nieuws zou nergens anders meer over moeten gaan, de kranten zouden vol moeten staan, het volk zou wakker worden, opstaan....maar nee, mainstream zwijgt in alle talen, het enige wat hoorbaar is, is het gesnurk van het nog steeds slapende deel van de bevolking: niks aan de hand, ga lekker slapen, alles komt goed.... Dank Blckbx voor wat jullie doen, hopelijk voor een steeds groter publiek en in elk geval vastleggen voor later; geen wir haben es nicht.... mogelijk!

Cookies op deze website