Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 27 februari 2023

Ongevaccineerden zijn vertrouwen in overheid volledig kwijt

Redactie Blckbx
2023 04 17 parlementaire enquete coronahoofdrolspelers
1:50

Negentig procent van de Nederlandse ongevaccineerden heeft helemaal nul vertrouwen meer in de overheid vanwege het optreden tijdens corona, blijkt uit onderzoek. ‘Ik was bang dat ze me zouden komen ophalen’.

Het Nederlands Dagblad (ND) heeft een serie diepte-interviews gehouden met ongevaccineerden over hoe zij de opstelling van de Nederlandse regering tijdens de coronaperiode beoordelen. De manier waarop de overheid vaccinatie opdrong om uit de coronacrisis te komen, leidde volgens de respondenten tot een scherpe tweedeling. Vanuit de regering was er geen enkel begrip voor hun keuze om niet deel te nemen aan het prikexperiment.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ongevaccineerden hun vertrouwen in de overheid helemaal zijn krijtgeraakt. Vrijwel allemaal (90 procent) wantrouwen ze de overheid op dit moment nog steeds. Ruim 85 procent denkt bovendien dat de overheid de volgende keer precies dezelfde fouten zal maken.

Hugo de Jonge

De uitspraken van toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge vielen slecht bij driekwart van de geïnterviewden, bijvoorbeeld toen hij zei dat de overheid precies wist waar de ongevaccineerden wonen.

De ongevaccineerde Ine de Blok (63) uit Terborg vertelde het ND dat zij door de uitspraken van De Jonge bang is geweest dat de overheid dwang zou gaan uitoefenen. ”Wil je me ophalen of zo, dacht ik.” Ze vertelde dat ze haar keuze door de constante framing van de overheid steeds moest verdedigen in de samenleving. “Mensen spraken je doorgaans met een bepaalde vooringenomenheid aan.”

In de interviews komt naar voren dat ongevaccineerden zich niet serieus genomen voelden, en bang waren hun baan te verliezen nadat de QR-code werd geïntroduceerd. Alle ondervraagden hebben vaccinatiedwang ervaren.

Vijandig beeld

De overheid heeft in de coronaperiode erg benadrukt dat ongevaccineerden vaak ook complotdenkers zijn, terwijl volgens sociologe Marianne van Bockhove er uiteenlopende redenen konden zijn waarom iemand zich niet liet vaccineren.

Mede hierdoor ontstond in de samenleving een vijandig beeld jegens ongevaccineerden, vinden de deelnemers. "Als ik mijn mening deelde, werd ik direct in een hoek gedrukt en geframed met dehumaniserende woorden als wappie en anti-wetenschappelijk," blikt een ongevaccineerde terug.

Nederlands Dagblad heeft tien mannen en tien vrouwen geïnterviewd, variërend in leeftijd van 17 tot 78 jaar. De deelnemers zijn afkomstig uit alle hoeken van het land. Allemaal kregen ze dezelfde vragen voorgelegd en daaruit zijn trends afgeleid. Alle interviews zijn op verzoek van de krant geanalyseerd en beoordeeld door twee externe onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en De Haagse Hogeschool/onderzoeks- en adviesbureau EMMA.

'Er was altijd keuze'

Een woordvoerder van toenmalig coronaminister De Jonge liet het ND weten dat hij niet kan reageren op de bevindingen, omdat De Jonge nu minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is. De woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers laat weten dat mensen ‘altijd de keuze’ hebben gehad zich niet te laten vaccineren.

Premier Mark Rutte gaf woensdag 1 februari in de Tweede Kamer toe dat kabinetsleden tijdens corona ‘mogelijk onbedoeld’ harde uitspraken hebben gedaan over ongevaccineerden. Rutte (VVD) zei dat hij zich kan voorstellen 'dat sommige uitspraken van kabinetsleden over ongevaccineerden tijdens de coronacrisis als hard zijn ervaren'. Ook had hij achteraf gezien misschien meer moeten luisteren naar de mensen die het oneens waren met de coronamaatregelen, zei de premier.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Droid

Dat klopt, dat heeft pas kans op herstel wanneer het volledige Kartel volledig uit de kamer verdwenen is. VVD/D66/Christen Unie/CDA/PvdA/Groenlinks. Kwaadaardig, Immoreel, Elitair en Schofterig. Mocht dat nog zin hebben met de huidige onwikkelingen richting een totalitaire Globe, Wet Publieke Gezondheid, en aansluitend de WHO die het hier met een aanstekelijk verkoudheidje voor het zeggen krijgt, mede dankzij bovenstaande criminelen. #StemZeWeg zal de komende jaren groot moeten worden, succes allen!!

Wat VVD666 en Cavernum Daemonicus Antichristus
lieten zien met Covid onderstreepte slechts de andere schandalen begaan tegen mensen en menselijkheid. En hun agenda laat nog meer van hetzelfde zien...

Cookies op deze website