Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 19 april 2022

Ook Van Dissel gebruikte privémail, want ‘te moeilijk ...’

Redactie Blckbx
2022 04 18 Van Dissel privemail2
02:50

Ook RIVM- en OMT-baas Jaap van Dissel gebruikte zijn privémail voor communicatie over het coronabeleid, omdat gebruik van zijn werkmail soms ‘te moeilijk’ was. Ook vertrouwelijke stukken verstuurde hij via zijn privémail.

Eerder kwam al naar buiten dat voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn privémail gebruikte voor communicatie over het coronabeleid. Hij hield onder andere berichten over de aankoop van vaccins buiten het zicht. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat ook Van Dissel zijn privémail gebruikte. Via zijn GMail-account mailde hij met bewindspersonen, ambtenaren, OMT-leden en collega’s van het RIVM.

Ook vertrouwelijke stukken

Volgens het RIVM was Van Dissel zich bewust van de veiligheidsrisico’s en gebruikte hij zijn privémail ‘daarom niet voor (departementaal) vertrouwelijke stukken’. Echter, uit wob-documenten die door het ministerie van Volksgezondheid zijn vrijgegeven, blijkt dat sommige bijlagen die Van Dissel stuurde met zijn privémail dermate vertrouwelijk zijn dat ze niet openbaar gemaakt worden, zo constateert de Volkskrant.

Dit deed Van Dissel ondanks dat er in het voorjaar van 2020 intern voor gewaarschuwd werd bij het RIVM, zo blijkt uit vrijgegeven wob-documenten. In een e-mail van 7 april 2020 gericht aan tientallen medewerkers staat: “Er is een verhoogde dreiging van ongenode gasten geconstateerd. Ook digitaal is de alertheid verhoogd vanwege pogingen in te breken. Let dus zelf ook op met vertrouwelijke informatie. Nooit via privémail, uitsluitend achter de firewall.”

‘Te moeilijk …’

Voor Van Dissel was het soms makkelijker om zijn werkmail te gebruiken, zo verklaart een woordvoerder van het RIVM: “Gezien de grote hoeveelheden e-mails die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker.” Als een echte flexwerker werkte Van Dissel op meerdere plekken en volgens de woordvoerder waren de RIVM-systemen ‘niet altijd even bruikbaar’. Soms kon het bijvoorbeeld ‘lang duren om in te loggen’. Ook het versturen van grotere bestanden was ‘lastig’.

Ook voor Hugo de Jonge was het soms gewoon te moeilijk om te werken volgens de regels. Hij vond het lastig om wachtwoorden te onthouden: “Soms zit je te rommelen met wachtwoorden die gewoon te vaak ververst moeten worden, waardoor je niet meer weet welk wachtwoord je had ingegeven.”

Transparantie

Kamerleden zijn ongerust over de transparantie rond de besluitvorming in het coronabeleid. “De waarden van veiligheid en openbaarheid zijn in het geding bij gebruik van privémail,” zegt Kees van der Staaij (SGP). Lisa Westerveld van GroenLinks vindt dat bewindspersonen en ambtenaren die tijdens de coronacrisis hun privéaccounts gebruikten hun mails proactief aan de Kamer te verstrekken: “Dat is nodig voor de transparantie en voorkomt een hoop irritatie.”

Maar volgens het RIVM is het ‘onwaarschijnlijk’ dat er informatie verloren is gegaan. De organisatie geeft toe dat ‘wellicht het beeld zou kunnen ontstaan’ dat de transparantie in het geding is, maar Van Dissel zou ‘in principe’ altijd het RIVM-secretariaat of andere RIVM-adressen hebben ge-cc’d, waardoor zijn mails beschikbaar blijven voor wob-verzoeken en onderzoeken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vraag

"Lisa Westerveld van GroenLinks vindt dat bewindspersonen en ambtenaren die tijdens de coronacrisis hun privéaccounts gebruikten hun mails proactief aan de Kamer_______ te verstrekken"

Er mist een woord in deze zin. Dienen te / hadden moeten / niet hoeven /.... ?

Cookies op deze website