Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 05 juli 2022

Overheid wist vóór lockdowns al dat ze honderdduizenden gezonde levensjaren zouden kosten

Redactie Blckbx
2022 07 05 levensjaren overheid2
3:00

Ambtenaren waarschuwden de regering al begin 2020 dat het invoeren van een lockdown per saldo 520.000 gezonde levensjaren zou kosten, bleek uit een Wob-verzoek van oud CBS-directeur ir. Jan van der Zanden. Het toenmalig kabinet met minister Eric Wiebes en Mark Rutte voerde de lockdown tóch in.

Gisteravond laat kwam het ‘nieuws’ van het RIVM naar buiten dat door het uitstellen van operaties tijdens de twee coronajaren 320.000 gezonde levensjaren – ofwel qaly’s – verloren zijn gegaan.

De overheid wist echter al vóór het instellen van de lockdowns dat het instellen van de maatregelen per saldo veel meer gezonde levensjaren zou kosten, dan dat ze ooit konden ‘redden’.

Oud CBS-directeur ad interim ir. Jan van der Zanden diende in september 2020 een Wob-verzoek in bij het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK). Hij wilde inzicht krijgen in de kosten/batenanalyse van de overheid ten aanzien van de lockdown in maart van dat jaar. Op 8 juni 2021 ontving hij de gevraagde stukken. De data waren ronduit schokkend. Ambtenaren hebben het invoeren van de lockdown van tevoren sterk ontraden omdat er dan per saldo 520.000 gezonde levensjaren verloren zouden gaan.

Toenmalig minister van EZK Eric Wiebes heeft de documenten gezien – blijkt uit de interne stukken – en heeft dus kennis gehad van de cijfers. Desondanks heeft het kabinet de lockdown toch ingevoerd en daarmee willens en wetens honderdduizenden gezonde levensjaren opgeofferd.

Berekening ambtenaren ministerie EZK uit Wob-verzoek


Wist Rutte ervan?

In het interview dat programmamaker Flavio Pasquino had met ir. Jan van der Zanden gaan de twee dieper in op de schokkende cijfers, hoe ze zijn opgebouwd en hoeveel gezonde levensjaren de lockdowns hebben gekost en gered. Maar ook de prangende vraag komt aan bod, wat er door Wiebes met de kennis is gedaan. Heeft de minister de informatie overgebracht aan het kabinet? Wist Mark Rutte ervan dat lockdowns omgerekend zoveel mensenlevens zouden kosten? En waarom is de koers niet bijgesteld nadat deze informatie voorhanden was? Je kunt het hele interview hier terugkijken.

Qaly's

Ingenieur Jan van der Zanden heeft als ad interim directeur leiding gegeven aan een grote tak binnen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maar ook bij de Kamers van Koophandel was hij actief op directieniveau. De statisticus en cijferman benadert de zaken graag rationeel en denkt daarom voornamelijk in qaly’s. “Dat lijkt misschien kil maar er is niets zo humaan als deze utilitaristische benadering van een kosten/baten afweging. Qaly’s zijn namelijk niet discriminerend, niet subjectief en daarmee de meest egalitaire manier van beleid maken die voorhanden is. En daarom wordt deze rekenmethode ook al sinds de jaren 80 gehanteerd door overheden,” legde Van der Zanden uit.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

En BB wat doe je hier mee?

WITS World Integrated Trade Solution

COVID-19 Test Kits (300215) imports by country 2017

Netherlands ............... 2,770,122.90 1,214,050 kg

Nog in de archieven terug te vinden! Voorbedachte rade!

Verspreiden naar kamerleden!

Cookies op deze website