Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 20 september 2022

Oversterfte Europa loopt op naar 16 procent, zwaar geprikte landen scoren het hoogst

Redactie Blckbx
2022 09 20 voor oversterfte eu
4:00

Het statistiekbureau van de EU maakte maandag bekend dat de Europese oversterfte de hoogste waarde heeft bereikt van dit jaar. Wat opvalt is dat landen met een hoge vaccinatiegraad veelal ook een hogere oversterfte zien.

Eurostat maakte bekend dat de oversterfte in de landen van de Europese Unie in juli 2022 is gestegen tot +16 procent, van +7 procent in zowel juni als mei. Dit is de hoogste waarde die tot nu toe in 2022 is geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer 53.000 extra sterfgevallen in juli van dit jaar in vergelijking met de maandelijkse gemiddelden voor 2016-2019.

In Spanje bedroeg de oversterfte in juli 37 procent en Italië 24,9 procent. Ook Griekenland en Portugal kenden een enorm hoge oversterfte met respectievelijk 31 en 28,8 procent meer overledenen dan gemiddeld in juli. Absolute uitschieter is IJsland met een oversterfte van maar liefst 55,8 procent. Nederland behoorde met een oversterfte van 14,7 procent tot de middenmoot.


Volgens Eurostat zijn de cijfers ‘ongewoon hoog’. “Dit was een ongewoon hoge waarde voor deze maand. Het extra sterftecijfer bedroeg +3 procent in juli 2020 (10.000 extra sterfgevallen) en +6 procent in juli 2021 (21.000 extra sterfgevallen),” aldus Eurostat.

Het statistiekbureau zegt geen sluitende verklaring te kunnen geven voor de oorzaak van de hoge oversterfte. “Op basis van de beschikbare informatie kan een deel van de sterftetoename in juli 2022 in vergelijking met dezelfde maand van de afgelopen twee jaar te wijten zijn aan de hittegolven die delen van Europa tijdens de referentieperiode hebben getroffen.”

Aan COVID kan het in ieder geval niet hebben gelegen. Aan het ‘gevreesde’ virus overleed in juli vrijwel niemand, blijkt uit de laatste cijfers. Deze week liet de Amerikaanse president Joe Biden zelfs weten dat de ‘pandemie’ voorbij is.

Verband met vaccins

Wat opvalt is dat de landen met een hoge oversterfte vrijwel allemaal in de top staan van het lijstje met landen met de meeste coronaprikken per 100 inwoners.

De meest gevaccineerde landen in de EU – Malta, Portugal en Italië – hadden in juli een oversterfte van respectievelijk 26,4 procent, 28,8 procent en 24,4 procent. De minst gevaccineerde landen, Bulgarije en Roemenië zagen in juli een oversterfte van 1,4 en 2,4 procent. Letland, dat ook relatief gezien weinig COVID-vaccinaties toediende per 100 inwoners, kende met -0,5 procent als enige land van de EU een ondersterfte in juli en bleef daarmee onder de maandelijkse gemiddelden voor 2016-2019.

In het lijstje komen enkele landen voor die afwijken van het beeld. Zo zouden landen met een hoge prikgraad – België en Zweden – slechts een oversterfte hebben gezien in juli van 4,3 procent en 2,7 procent. Van de landen met een relatief lage prikgraad springt Slovenië eruit, met een oversterfte in juli van 16,5 procent.

Tekst gaat verder onder de tabel

Bron: Statista

Onafhankelijk onderzoek noodzaak

Als grote lijn blijft echter zichtbaar dat de meest tegen COVID gevaccineerde landen een hogere oversterfte zagen in juli. Dat betekent uiteraard niet dat vaststaat dat de COVID-vaccinaties (deels) de oorzaak zijn van de oversterfte. Alleen onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek zou dat kunnen uitwijzen, liefst in internationaal verband aangezien in heel veel landen momenteel veel meer mensen sterven dan normaal.

In Nederland wordt door volksvertegenwoordigers al langer aangedrongen op een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van de oversterfte. Politici als Pieter Omtzigt willen al ruim een half jaar dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd, al was het maar om de eventuele rol van vaccinaties uit te kunnen sluiten.

Van Dissel geeft geen antwoord

Donderdagavond bleek tijdens een technische briefing dat het animo voor zo’n onderzoek bij de autoriteiten nog steeds niet heel groot is. Overheidsinstanties CBS en RIVM blijven zich beroepen op de pricacywetgeving om onderzoekers geen toegang te hoeven geven tot hun data. RIVM-baas Jaap van Dissel wilde vrijdag ook niet antwoorden op een vraag van Kamerlid Gideon van Meijeren van FVD. Van Meijeren wilde als volksvertegenwoordiger van Van Dissel weten waarom men weer begint met een nieuwe ronde van vaccinaties – die ook gegeven worden aan kinderen vanaf twaalf jaar – terwijl nog niet duidelijk is wat de oorzaak is van de oversterfte en er duidelijke signalen zijn dat de COVID-vaccinaties ermee te maken hebben. Van Dissel werd tijdens het stellen van de vraag opvallend uit de wind gehouden door de ‘neutrale’ voorzitter van de briefing, die hem meerdere malen 'opdroeg' dat hij deze vraag niet hoefde te beantwoorden.

Intussen was er in Nederland ook de hele maand augustus weer sprake van oversterfte. Of die sterfte zich in de eerste week van september heeft doorgezet, is overigens niet bekend. Het CBS, dat normaal gesproken op vrijdag altijd de meest recente oversterftecijfers bekend maakt, liet dit afgelopen vrijdag, de dag na de technische briefing, achterwege.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Vlinder

Het is gewoon niet om aan te zien en horen. Verschrikkelijk die Jacoba van den Berg. En van Dissel is alle schaamte voorbij. Hoe kunnen deze mensen met zichzelf leven. De ideologie die deze mensen uitvoeren gaat nog vele levens kosten..

ML

"Dat betekent uiteraard niet dat vaststaat dat de COVID-vaccinaties (deels) de oorzaak zijn van de oversterfte"
Wat is dit voor stomme opmerking?! Dat de gifspuit de oorzaak is, is algemeen bekend dus deze conclusie slaat nergens op. Het is mede afhankelijk van de batchnummers daarom heb je bepaalde afwijkingen, onderzoeken zijn er ruim voldoende, even zoeken. In de VS was al aangetoond dat het per staat verschilde door de verschillende batchnummers. Onderzoek naar inhoud was per batch verschillend maar ook in één batch bleken er verschillen te zijn.Dank red., geen dikke huid;-)

Cookies op deze website