Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 07 maart 2022

People’s Convoy wil dagelijks protest op ringweg Washington, DC

Redactie Blckbx
2022 03 07 Peoples Convoy3
03:12

Gisteren reed de People’s Convoy twee keer langzaam over de ringweg rond Washington, DC. De organisatoren willen dit de komende week dagelijks herhalen, totdat hun eisen zijn ingewilligd: een einde aan de nationale noodwet en de resterende vaccinatieplichten.

Afgelopen woensdag voegden zich in de staat Indianapolis al zes andere konvooien bij de People’s Convoy, dat op 23 februari vertrok vanuit California. Daarmee werd de totale omvang ongeveer drie keer zo groot. De dag erna reed de stoet – naast vrachtwagens ook veel personenwagens en campers – door Ohio en groeide daar opnieuw. Volgens een opiniepeiling van Rasmussen geeft een meerderheid van 59 procent van de Amerikanen aan de protestactie te steunen.

Basiskamp in Hagerstown

Vrijdag kwamen meerdere konvooien aan op een grote parkeerplaats langs de snelweg in Hagerstown, Maryland, ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van Washington DC. Daar maakten de organisatoren bekend dat de plannen waren gewijzigd. Het doel was niet langer om het centrum van Washington DC te bereiken, maar om in Hagerstown een basiskamp op te slaan en vanuit daar op zondag te vertrekken richting de Capital Beltway, een honderd kilometer lange ringweg rond Washington, DC.

Rondjes ringweg

Zondagochtend lokale tijd vertrok het konvooi vanuit Hagerstown richting de Capital Beltway. Daar reden zij twee rondjes over de ringweg, op de middelste baan. Dat deden zij langzaam, maar nog net snel genoeg om te voldoen aan de minimale snelheid. Met het hardhandige optreden van de politie in Ottawa nog vers in het achterhoofd, willen de organisatoren de autoriteiten zo min mogelijk rechtvaardiging geven om het protest op te breken. Na twee rondjes keerde het konvooi terug naar Hagerstown. Het kilometerslange konvooi vertraagde het verkeer, maar zorgde niet voor files. Na twee rondjes keerde het konvooi terug naar Hagerstown.

Brian Brase, één van de organisatoren van de protestactie, zei tegen de Washington Post dat de groep dit de komende week iedere dag wil herhalen en dat zij van plan zijn om het aantal rondjes iedere dag te vergroten.

Hoewel zich nog geen grote problemen hebben voorgedaan, heeft de Capitoolpolitie een noodverklaring afgegeven die hen de bevoegdheid geeft om adequaat op te treden.

Nationale noodtoestand

De demonstranten eisen een einde aan alle coronamaatregelen. Met name de noodtoestand is hen een doorn in het oog. President Joe Biden heeft deze onlangs opnieuw verlengd. De Senaat nam donderdag een wetsvoorstel aan om de noodtoestand te beëindigen. De kans is echter klein dat het voorstel ook wordt aangenomen door het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid bezitten. Mocht dat toch gebeuren, dan zal Biden daar zijn veto over uitspreken, zo liet het Witte Huis donderdag weten.

Freedom Chain

In Canada, bakermat van de vrijheidskonvooien, is ondertussen een nieuwe spin-off geboren: de Freedom Chain. Zaterdag verzamelden zich door het hele land vele duizenden mensen langs de Trans-Canada Highway, die zich uitstrekt van de west- tot de oostkust, om een menselijk keten voor vrijheid te vormen.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar - en met steeds meer - de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website