Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 12 april 2022

Pfizer biedt 100 miljoen dollar voor corona hoest-app

Redactie Blckbx
2022 04 12 pfizer hoest app
2:20

Pfizer wil voor 100 miljoen dollar het Australisch bedrijf ResApp kopen. Het bedrijf heeft een app uitgevonden, die naar eigen zeggen corona kan aantonen door te luisteren naar iemands hoest.

Volgens Pfizer's chief digital and technology officer, Lidia Fonseca dragen de voorgestelde overname en onderzoekssamenwerking bij aan de groeiende digitale ambities van Pfizer. “Met deze stap ondersteunen we onze inspanningen om een nieuw tijdperk voor digitale gezondheid in te luiden."

CEO en managing director Tony Keating van ResApp beschrijft de deal als een potentiële ‘game changer’ voor de aanpak van corona. "Pfizer betekent een enorme kans om de app op de markt te brengen," meent Keating. Als 75 procent van de aandeelhouders van ResApp voor de deal stemt, gaat de overname door.

Informatie uit hoestgeluiden

ResApp werd op het idee gebracht door professor Udantha Abeyratne aan de Universiteit van Queensland. "Hij kwam met de ingeving dat hoestgeluiden informatie bevatten over wat er zich in je longen afspeelt," aldus Keating.

De door het bedrijf ontwikkelde app is gebaseerd op een algoritme. Artsen gebruiken momenteel een versie van de app om te helpen bij de diagnose van aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en longontsteking tijdens telefonische consulten. Onlangs kwamen onderzoekers van ResApp erachter dat met de app naar eigen zeggen ook een coronabesmetting kan worden aangetoond. Een patiënt moet daarvoor eerst vijf keer in een microfoon hoesten.

Volgens Keating tonen recente studies een succespercentage aan van 92 procent bij het diagnosticeren van het coronavirus. De zakenman zegt dat er echter meer klinische tests nodig zijn voordat de app wettelijk kan worden goedgekeurd.

'Niet geschikt zonder symptomen'

"Als je echt asymptomatisch bent, hebben we een vergelijkbare nauwkeurigheid als een snelle antigeentest, dus we dalen tot 50-60 procent nauwkeurigheid in dat geval," geeft Keating toe. Het bedrijf zegt dat negatieve tests met ResApp 99 procent accuraat zijn, maar dat een positieve test altijd moet worden bevestigd met een PCR-test.

Minder fysiek contact

Volgens Lucy Morgan, voorzitster van de Australische Longstichting, kan het gebruik van hoesten om ziekten te diagnosticeren waardevol zijn bij consulteren op afstand. "Dit soort technologie verbetert de kwaliteit van een medische beoordeling op afstand. Het is een zeer eenvoudige, potentieel zeer goedkope manier om een clinicus en patiënt te helpen corona uit te sluiten als een oorzaak van hoest, die ons wereldwijd echt zal helpen om onze diagnostische percentages en de manier waarop we zorgen voor mensen met corona te verbeteren", meent Morgan.

Bron: AbcNews

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Australië Corona Pfizer

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website