Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 04 juli 2022

Pfizer moet gedetailleerde info over vaccin openbaar maken, oordeelt rechter

Redactie Blckbx
2022 07 04 pfizer uruguay
2:40

Een Uruguayaanse rechter heeft gelast dat Pfizer voor woensdag een reeks gegevens over het mRNA-vaccin tegen COVID moet vrijgeven. Het bedrijf moet onder meer gedetailleerde informatie verstrekken over de samenstelling van het vaccin en aantonen dat het veilig is.

Media in Uruguay, waaronder Telenoch en Montevideo Portal, melden unaniem dat een rechter in Montevideo de openbaarmaking heeft gelast van gedetailleerde informatie over het vaccin – binnen 48 uur. Het bevel van administratieve rechter Alejandro Recarey is gericht tot de regering, het ministerie van Volksgezondheid, de nationale gezondheidsautoriteit en Pfizer zelf.

Bestuursrechter Alejandro Recarey reageerde op een verzoek om een gerechtelijk bevel, om de toediening van het vaccin aan kinderen op te schorten. Corona-vaccinaties zijn in Uruguay mogelijk vanaf de leeftijd van vijf jaar, maar zijn op vrijwillige basis.

Het document bevat een lijst van 16 punten, waaronder vragen over de openbaarmaking van contracten die tussen de Uruguayaanse regering en Pfizer zijn gesloten. Onder meer moet worden nagegaan of deze clausules bevatten voor civielrechtelijke schadeloosstelling of strafrechtelijke immuniteit voor leveranciers in geval van mogelijke schadelijke effecten. Het document bevat ook vragen over de distributie van partijen vaccin en de mate waarin hierop kwaliteitscontroles worden uitgevoerd.

Pfizer moet onschadelijkheid mRNA aantonen

Verder moet de volledige biochemische samenstelling van het BioNTech/Pfizer-vaccin worden gegeven. Bovendien wordt in de brief gevraagd gegevens te verstrekken die de 'onschadelijkheid' aantonen van de stof mRNA. Ook moeten gegevens worden overgelegd over de aanwezigheid van 'nanotechnologische elementen' of 'grafeenoxide'. Het is echter onduidelijk in hoeverre het 2D-nanomateriaal grafeenoxide, dat voornamelijk wordt gebruikt of onderzocht in de materiaalkunde en de elektronica, in het vaccin aanwezig moet zijn. Sinds het begin van de coronacrisis circuleert er op internet veel informatie over vermeende schadelijke inhoud van vaccins, waaronder grafeenoxide en microchips.

Bovendien eist de rechter dat volledige en actuele informatie wordt verstrekt over het wetenschappelijk bewijs omtrent de doeltreffendheid van de vaccins en de mogelijke gevolgen ervan op korte, middellange en lange termijn – met inbegrip van mogelijke ongewenste effecten.

Woensdag hoorzitting

In het gerechtelijk bevel is voor aanstaande woensdag een hoorzitting gepland, waarop vertegenwoordigers van de Uruguayaanse regering en het ministerie van Volksgezondheid alsmede het Amerikaanse bedrijf zullen verschijnen.

Noch de Uruguayaanse autoriteiten, noch Pfizer hadden tot zondag op de dagvaarding gereageerd. Wat de gevolgen zijn als de informatie niet of niet tijdig wordt overlegd, zal woensdag tijdens de zitting blijken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Rick

Marktwaarde van Pfizer is $288 miljard met een nettowinst van $22 miljard in 2021. Pfizer is rijker en machtiger dan Uruguay. We zullen zien...

Cookies op deze website