Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 11 januari 2023

Renske Leijten (SP) stelt Kamervragen over niet opgegeven nevenfunctie Sigrid Kaag

Redactie Blckbx
2023 01 11 kamervragen kaag
2:30

In de mainstream media kraait er geen haan naar, maar Kamerlid Renske Leijten van de SP wil opheldering van premier Mark Rutte over de niet opgegeven conflicterende nevenfunctie van minister Sigrid Kaag. Ze stelde Kamervragen.

Afgelopen vrijdag bleek uit Wob-documenten dat de huidige minister van Financiën, Sigrid Kaag (D66), in 2021 als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tegen de regels een nevenfunctie had als bestuurslid bij de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB): een WHO-organisatie die de uitbraak van pandemieën moet voorkomen en opriep tot 'gigantische investeringen in COVID-19’.

“Daarmee overtrad ze de regels uit het Handboek Integriteit, waarin staat dat een bewindspersoon tijdens zijn of haar ministerschap geen nevenfunctie mag hebben, om zo elke vorm of suggestie van belangenverstrengeling te vermijden,” stelde data-onderzoeker Wouter Aukema, die de Wob-documenten naar buiten bracht. “Kaag negeerde bovendien tot twee keer toe het advies van ambtenaren om geen zitting te nemen in de GPMB en legde meerdere adviezen om verantwoording af te leggen aan de Kamer naast zich neer.”

Hoewel de onthulling op alternatieve en sociale media tot een storm van protest leidde, bleef het in de reguliere media akelig stil. Maandag werd dat stilzwijgen in ieder geval in de Tweede Kamer doorbroken door Kamerlid Renske Leijten van de SP. Zij diende schriftelijk Kamervragen in bij premier Mark Rutte over 'het naleven van integriteitsregels door bewindspersonen'.

Zo vraagt zij de premier om uitgebreid antwoord te geven op de vraag waarom een nevenfunctie van een bewindspersoon niet is opgegeven, ondanks dat dit wel volgt uit de gedragscode voor bewindspersonen. Ook wil ze weten of het klopt dat ambtenaren meermaals ambtelijk hebben geadviseerd deze nevenfunctie wel te registreren, en zo ja, waarom aan deze adviezen geen opvolging is gegeven?

"Erkent u dat het de integriteit van uw kabinet in het bijzonder en van het openbaar bestuur in het algemeen aantast als lijkt dat regels niet gelden voor degenen die die regels maken?" vraagt Leijten, die tot slot wil weten of Rutte kan aangeven waarom er een gedragscode voor bewindspersonen bestaat als telkens na het opvragen van documenten met beroep op de Woo/Wob blijkt dat deze gedragscode niet wordt nageleefd. “Wat doet dit met uw geloofwaardigheid?”

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Munokage

Wat gaat het antwoord van Rutte worden?

Renske toch, ...
a.) daar heb ik geen actieve herinnering aan
b.) ik vind dat dit moet kunnen
c.) het is te vroeg om hier antwoord op te geven (we wachten het onderzoek af)
d.) we gaan de wet retroactief aanpassen zodat dit wel legaal is

Bonus optie:
e.) Bergkamp zet de microfoon uit

Zou leuk zijn als Frigide Kaag een spreekverbod krijgt van twee weken wegens het overtreden van de regels.
Of een liegverbod... dat zou wat zijn.

Joy

Is het weer zo laat, hoe lang moeten wij dit nog toelaten? Opstappen die Mevr, Kaag en zo snel mogelijk.

Cookies op deze website