Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 17 juni 2022

Vaccinatieplicht weer op tafel in Duitsland

Redactie Blckbx
2022 06 17 Vaccinatieplicht Duitsland weer op tafel
2:40

Drie Duitse deelstaten willen alsnog een algemene vaccinatieplicht afdwingen voor iedereen vanaf 60 jaar oud, want ‘verplichte vaccinatie is de snelste manier om uit de pandemie te komen’.

Duitsland probeerde al eerder een vaccinatieplicht in te voeren voor iedereen boven de 60, maar dat plan werd weggestemd. “Ik betreur nog steeds dat de Bondsdag het niet eens kon worden over verplichte vaccinatie,” zei de Beierse gezondheidsminister Klaus Holetschek tegen RND.

Daarom wil hij het opnieuw proberen. “Samen met mijn collega's uit de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg zal ik volgende week op de conferentie van gezondheidsministers pleiten voor verplichte vaccinatie vanaf de leeftijd van 60 jaar,” aldus de politicus.

Volgens Holetschek is het niet voldoende om mensen aan te sporen zich vrijwillig te laten vaccineren. “Oproepen aan mensen om zich te laten vaccineren zijn belangrijk. Maar uiteindelijk is verplichte vaccinatie de snelste manier om uit de pandemie te komen.”

Vaccinatieregister

Ook wil hij afdwingen dat er een vaccinatieregister komt, waarin precies wordt bijgehouden wie zich heeft laten injecteren. “We hebben dringend een vaccinatieregister nodig, zodat we weten hoeveel mensen echt gevaccineerd zijn.” Volgens officiële statistieken heeft bijna 76 procent van alle mensen in Duitsland een basispakket aan prikken gehad. “En dan komt het Robert Koch Instituut [Duitse tegenhanger van het RIVM, red.] langs en zegt: ‘We hebben daar een onderzoek gedaan en de vaccinatiegraad ligt waarschijnlijk zo'n 5 procent hoger.’ Dat kan niet,” vindt Holetschek.

Consistentie nodig voor de herfst

Holetschek mist consistentie in het coronabeleid van de federale regering. “Het ontbreekt in Berlijn aan een duidelijke lijn. Minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) wil het één en minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) wil weer iets anders. Er is geen uniforme lijn.” Volgens Holetschek weten de deelstaten daarom niet wat ze kunnen verwachten. “Zo werkt dat niet. Dit is verkeerd en gevaarlijk met het oog op de herfst en de winter.”

De federale overheid moet snel zorgen voor betere gegevens met betrekking tot coronabesmettingen en vaccinaties. “De datasituatie is heel slecht. Dat is eigenlijk nog steeds het probleem na twee en een half jaar pandemie,” zei Holetschek. “De federale regering moet iets doen aan dat gebrek aan gegevens.” Daarom pleit hij ervoor dat ‘de gezondheidsautoriteiten en ziekenhuizen beter worden geïntegreerd in een netwerk.’

Crowdfunding: live-registratie van het boerenprotest op 22 juni a.s.
Doneer
22 06 15 boerenprotest crowdfunding

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Oude tijden herleven in Duitsland, zouden de wagons al klaar staan voor in eerste instantie de 60 plussers?

Cookies op deze website