Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 november 2022

Vaccinatiestatus tóch beschikbaar voor vervolgonderzoek oversterfte

Redactie Blckbx
2022 11 18 vaccinatiestatus onderzoek oversterfte
1:20

Onderzoekers krijgen toch inzicht in de vaccinatiestatus van overledenen bij het vervolgonderzoek naar de oversterfte in 2021. Dat is belangrijk om de rol van COVID-vaccins te bepalen. Persoonsgegevens werden eerst ‘om privacy-redenen’ niet prijsgegeven.

In 2021 overleden na de start van de vaccinatiecampagne zo'n 3.400 mensen meer dan verwacht, aan andere oorzaken dan corona. Kamerlid Pieter Omtzigt diende daarop een motie in om een onderzoek af te dwingen naar de oorzaak van de oversterfte, en daarbij te kijken naar de eventuele rol van de COVID-vaccins.

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM kon COVID-vaccins niet uitsluiten als mogelijke oorzaak en dus doet een groep onafhankelijke wetenschappers op verzoek van de Tweede Kamer een vervolgonderzoek naar die oversterfte.

CBS en het RIVM weigerden de wetenschappers echter toegang te geven tot persoonlijke data van de overledenen, zoals de voor het onderzoek essentiële vaccinatiestatus. Zij beriepen zich daarbij op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De privacywet zou het niet toestaan dat de vaccinatiestatus van overledenen gebruikt mocht worden in het vervolgonderzoek naar de oversterfte.

Vandaag werd bekend dat het CBS en het RIVM nu toch een juridische grond hebben om de vaccinatiegegevens, inclusief persoonsgegevens, voor statistische doeleinden te delen met de wetenschappers.

Strenge voorwaarden

Aan het gebruik van de data worden strenge voorwaarden gesteld, zoals het niet herleidbaar kunnen zijn tot individuele personen. Ook moeten de wetenschappers die de data willen gebruiken een onderzoeksplan indienen.

Ook de GGD'en hebben een juridisch houdbare werkwijze gevonden om eenmalig positieve testuitslagen te delen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

De moordcampagne wordt blijkbaar als een succes gezien.
-in NL en overige landen doorgaan met de gifspuiten.
-gifspuit paspoort voor reizen(commentaar: wegens
succes introductie mrna gifspuiten
-introductie bivalente griepgifspuit
-traditionele vaccinaties vervangen voor mrna gifspuiten
-gifspuiten voor vee in New Zeeland, Australië(nog meer gif in de voedselketen)

Cookies op deze website