Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 01 juni 2022

Veel meer jongeren ‘psychisch ongezond’, CBS vermoedt door lockdowns

Redactie Blckbx
2022 06 01 cbs jeugd depressief
2:10

Lockdowns en andere coronamaatregelen hebben ‘waarschijnlijk’ gezorgd voor een forse toename van het aantal jongeren met psychische problemen in Nederland, zegt het CBS. Bijna één op de vijf 12- tot 25-jarigen is nu ‘psychisch ongezond’.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorig jaar 18 procent van de 12- tot 25-jarigen ‘psychisch ongezond’. Dat komt neer op 488.000 jongeren. In 2019 en 2020 was dit nog 11 procent. Het statistiekbureau geeft zelf aan dat ‘de verslechtering waarschijnlijk samenhangt met coronamaatregelen, zoals schoolsluitingen en lockdowns’.

"Jongeren voelden zich onder andere vaker neerslachtig en somber”, zegt het CBS, dat de psychische gezondheid het hardst achteruit zag gaan bij meisjes en jonge vrouwen, in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Het CBS merkt bijna een kwart van deze groep aan als ‘psychisch ongezond’. In 2019, voor de coronacrisis, was dit nog 14 procent. Ook meer jonge mannen kregen te maken met psychische problemen.

De schokkende cijfers over de verwoestende uitwerking van lockdowns op de geestelijke gezondheid van de Nederlandse jeugd bleken uit een gezondheidsenquête van het CBS onder jongeren.

Minder gelukkig

Het statistiekbureau verrichtte eerder ook al onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren. Toen bleek dat de situatie verslechterde vanaf het laatste kwartaal van 2020 en verergerde in de eerste helft van 2021. Jongeren gaven aan veel minder vaak gelukkig en tevreden te zijn met het leven, dan voor het invoeren van de coronamaatregelen.

Negatieve invloed coronacrisis

Of er een directe relatie is tussen de coronamaatregelen en mentale gezondheid kan op basis van de gegevens niet worden vastgesteld, stelt het CBS. Wel is uit ander onderzoek van het CBS gebleken dat 47 procent van de jongeren vindt dat de coronacrisis hun leven in het algemeen (heel) negatief beïnvloed heeft. Jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) zeiden met 53 procent vaker dan tieners (38 procent) dat de coronacrisis hun leven (heel) negatief beïnvloed heeft.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

En veel van die jongeren gaan daardoor aan de drugs (beginnend met lichte zooi), ze zijn nu een makkelijk doelwit van die gasten...

Wellicht is dat ook het doel of deel van hun programma, de bijwerkingen, makes them weak... zwak is makkelijker te over(nemen)winnen.

Cookies op deze website