Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 18 mei 2022

Viruswaarheid eist herziening vonnis avondklok

Redactie Blckbx
2022 05 18 viruswaarheid
1:50

Viruswaarheid sleept opnieuw de staat voor de rechter in de avondklokzaak en vordert herziening van de uitspraak van 26 maart 2021. ‘De landsadvocaat gebruikte een valse grafiek waarin het te verwachten effect van een avondklok veel te positief werd voorgesteld en verzweeg daarbij dat de maatregel zelfs negatief kon uitvallen.’

De avondklokzaak veroorzaakte op 16 februari 2021 veel ophef toen de voorzieningenrechter Viruswaarheid in het gelijk stelde en de avondklok onrechtmatig verklaarde. Dit leidde ertoe dat de staat razendsnel hoger beroep aantekende, waarin het vonnis van de voorzieningenrechter dezelfde dag nog werd teruggedraaid door rechter Tan-De Sonneville van het Gerechtshof Den Haag.

Volgens advocaat Jeroen Pols van Viruswaarheid staat nu vast dat de staat bedrog pleegde in het hoger beroep. “Een heropening van de zaak is daarmee mogelijk. Viruswaarheid laat deze week de dagvaarding betekenen.”

‘Valse grafiek’

Pols: “De staat verwees in haar beroepsgronden naar een slide van de door Jaap van Dissel gegeven presentatie van 20 januari 2021 met een grafiek die afkomstig zou zijn uit een door Bauner gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek. De landsadvocaat toonde hiermee aan dat een avondklok een positief effect zou hebben op het aantal besmettingen en daarmee een proportionele maatregel is.”

Volgens Pols werd door de landsadvocaat echter niet de juiste grafiek gebruikt. “De daadwerkelijke grafiek uit de publicatie geeft een grote onzekerheidsmarge waarbij de maatregel zelfs negatief kon uitpakken. Mede op basis van deze onjuiste weergave verloor Viruswaarheid het hoger beroep. Het hof overweegt in haar uitspraak namelijk dat de staat daarmee aantoonde dat de avondklok effect heeft of daar in ieder geval van mag uitgaan.”

Herziening

Voor een heropening van de zaak is voldoende als het gerechtshof oordeelt dat er feiten en omstandigheden naar boven komen die de verdenking van bedrog zozeer rechtvaardigen dat de bedrogen partij de kans moet krijgen de zaak nogmaals aan de rechter voor te leggen.

Viruswaarheid diende eerder al een tuchtklacht in tegen de landsadvocaat en deed ook strafrechtelijk aangifte van bedrog.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
wijsheidvrijheid

de onderste steen moet boven! maar laten we wel realistisch blijven en beide kanten op kijken zodat je niet verzandt in wat er nu gebeurt...

Requin

Doorpakken, zo'n klimaatenvirusduo Giap Tan en Tan-deSonnaville kunnen beter uiteindelijk naar een gesloten inrichting.

Een gevaar voor de maatschappij en voor zichzelf. Maak van de demminksoos een inrichting.

Cookies op deze website